čínština, japonština, egyptština
Text dotazu
Přeji krásný den, čtenář po nás požaduje knihu, kde by byly vedle sebe znaky čínské, japonské a egypské a vedle vysvětlení podle naší abecedy. Vyšla vůbec u nás nějaká taková kniha? Moc děkuji za snahu a za spolupráci.
Odpověď
Dobrý den, žádná taková kniha v češtině zcela jistě neexistuje, a patrně ani v jiných jazycích. Doporučujeme vašemu čtenáři, aby využil dvojjazyčných slovníků a příruček.
Problém dále je v tom, že uvedené jazyky mají poměrně rozdílný systém záznamu. Zatímco čeština a řada dalších jazyků užívá hláskové písmo, čínské a japonské znaky jsou většinou slabičné a mohou mít slovní význam - zhruba řečeno. Egyptské hieroglyfy pak představují ještě jiný typ písma. Stručně o tom zde:
http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8C%C3%ADnsk%C3%A9_znaky - čínské znaky http://cs.wikipedia.org/wiki/Japonsk%C3%A9_znaky - japonské http://cs.wikipedia.org/wiki/Egyptsk%C3%A9_hieroglyfy - eg. hieroflyfy
Pokud jde o dvojjazyčné slovníky a příručky, v češtině existují vždy mezi daným jazykem a češtinou. Například:
Jak číst egyptské hieroglyfy : srozumitelná příručka pro samouky / Mark Collier, Bill Manley ; s ilustracemi Richarda Parkinsona ; [přeložila Renata Landgráfová]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Volvox Globator, 2007. -- 239 s. : il. ; 25 cm
Čínsko-český, česko-čínský slovník / Jaromír Vochala. -- Vyd. 1.. -- Voznice : Leda, 2003. -- li, xi, 658, xviii, 614, ii s. ; 23 cm
Japonsko-český slovník / Ivan Krouský, František Šilar. -- 2., opr. a rozš. vyd., V nakl. Leda 1. vyd.. -- Voznice : Leda, 2005. -- 519 s. ; 25 cm
Záznamy těchto i dalších slovníků najdete v bázích NK ČR.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.03.2008 16:46
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu