čínská revoluce 20. století
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, proč tato revoluce vlastně začala a jak dlouho trvala?
Odpověď
Dobrý den,
základní údaje o situaci v Číně ve 20. století naleznete na internetové encyklopedii Wikipedii http://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8C%C3%ADnsk%C3%A1_ob%C4%8Dansk%C3%A1_v%C3%A1lka.
Čínská občanská válka (v širším smyslu) je označení pro sérii občanských a revolučních bojů v Číně v první polovině 20. století, jejichž nejdůležitějšími „hráči“ byli Kuomintang (Čínská národní strana; KMT) a Komunistická strana Číny. Skončily roku 1949, kdy komunisté obsadili pevninu a Kuomintang utekl na Taiwan a jiné ostrovy.
Začátek čínských občanských válek závisí na interpretaci, udává se rok 1911- zhroucení Dynastie Čching, 1924 (začátek občanské války za národní sjednocení Číny) nebo 1926 (nástup Čankajška k moci). Pojmem čínská občanská válka (v užším smyslu) se nejčastěji chápe jen válka v letech 1945/1946-1949 (čínská revoluce II).
literatura :
SKŘIVAN, Aleš, jr. Situace v Číně po druhé světové válce. Historický obzor, 2000, 11 (3/4), s. 62-68. ISSN 1210-6097.
Dále Vám můžeme doporučit záznamy o literatuře z báze NKC Národní knihovny, http://www.nkp.cz.
Č.záznamu: 001806612]
Dějiny Číny, Taiwanu a Tibetu v datech / Vladimír Liščák. -- 1. vyd.. -- Praha : Libri, 2008. -- 782 s.,
-
[Č.záznamu: 002194536]
Buddhovi bojovníci : příběh tibetských bojovníků za svobodu, účasti CIA, čínské invaze a pádu Tibetu / Mikel Dunham ; [přeložil Petr Bílek]. -- Vyd. 1.. -- Praha ; Litomyšl : Paseka, 2011. -- 390 s.
-
[Č.záznamu: 002086346]
Dějiny Číny / John K. Fairbank ; [z anglického originálu ... přeložili Martin Hála, Jana Hollanová, Olga Lomová]. -- Vyd. 1., dotisk 3. [i.e. 3. vyd.]. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2010. -- 665 s.
-
[Č.záznamu: 001701181]
Mao : příběh, který možná neznáte / Jung Chang a Jon Halliday ; [z anglického originálu ... přeložila Michaela Ponocná]. -- Vyd. 1.. -- Praha: Beta, 2006. -- 719 s., [32] s.
-
[Č.záznamu: 001851151]
Soudruzi : světové dějiny komunismu / Robert Service ; [z anglického originálu ... přeložil Pavel Kaas]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Argo : Academia, 2009. -- 482 s., [24] s. barev. obr. příl. : il., mapy, portréty, faksim. ; 24 cm
-
[Č.záznamu: 002025798]
Tajná zbraň na Ussuri : záhady sovětsko-čínského konfliktu z března 1969 / Milan Syruček. -- Vyd. 1.. -- Praha : Pražská vydavatelská společnost : Epocha, 2010. -- 120 s., [
Uvedené tituly si můžete vypůjčit s průkazem čtenáře Národní knihovny, http://www.nkp.cz, záložka Služby, http://www.nkp.cz/sluzby/chci-sluzbu/stat-se-ctenarem.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.12.2013 10:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu