Čína -obchodní vztahy s EU
Text dotazu
Dobrý den,
hledám zdroje, které by mohly osvětlit pohyb zboží mezi Čínou a ČR v rámci EU.
Velmi přínosné by byly číselné řady, statistiky obchodovaného zboží.
Otázky se týkají jednak obchodovaného zboží mezi ČR a Čínou přímo a potom zejména zboží plynoucího z ČR do Číny a naopak skrze země EU (zejména Německo).
Vedle toho by pomohl i nějaký historický kontext.
Můžete mi prosím doporučit nějaké zdroje?
Odpověď
Dobrý den,
doufám, že si vyberete, řadu dokumentů je možné dohledat v souborném katalogu knihovny VŠE, zejména těch obecnějších o vývoji hospodářské a politické situace v Číně a  transformaci ekonomiky v posledních letech. Řadu informací a zejména statistických údajů lze čerpat z elektronických zdrojů (dostupné pouze v lokální síti VŠE).
Relevantním zdrojem mohou být závěrečné práce obhájené na VŠE. Poslední skupinu tvoří volně dostupné zdroje, včetně statistických portálů. Pokud se týká vztahů k EU doporučuji navštívit Evropský dům v Jungmannově ulici, kde je k dispozici knihovna a celá řada elektronických zdrojů.
Literatura:
https://katalog.vse.cz/
https://www.knihovny.cz/
https://knihovna.vse.cz/zdroje/
Eckert, Daniel D.: Světová válka měn : euro, zlato nebo jüan - která z měn se stane nástupcem dolaru? Praha : Grada Publishing, 2012. ISBN 978-80-247-4099-7 (brož.)
Gao, Yuning: China as the workshop of the world : an analysis at the national and industry level of China in the international division of labor. London : Routledge, 2012. ISBN 978-0-415-60405-5 (váz.)
Schmidt, Helmut: Čína, náš soused : rozhovor s Helmutem Schmidtem. Brno : Doplněk, 2011. ISBN 978-80-7239-256-8 (brož.)
Greenaway, David: China and the world economy. Houndmills : Palgrave Macmillan, 2010. ISBN 978-0-230-52152-0 (váz.)
Český export :  magazín týdeníku Profit.
China :  defining the boundary between the market and the state. Paris : Organisation for Economic Co-operation and Development, 2009. ISBN 978-92-64-05939-9 (brož.)
Skřivan, Aleš: Československý vývoz do Číny 1918-1992 . Praha : Scriptorium, 2009. ISBN 978-80-87271-12-4 (váz.)
Závěrečné práce:
Bedrunková, Klára: Analýza aktivit agentury Czech Trade na vybraných strategicky významných trzích. Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Bránová, Michaela: Ekonomické vztahy České republiky a Číny. Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Dressler, Daniel: Čínská ekonomika - úspěchy a problémy. Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Erbenová, Monika: Ekonomický rozvoj Číny na pozadí vztahů ve světovém hospodářství. Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Fišar, Milan: Vývoj zahraničního obchodu ČR s Čínou. Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Konieczná, Ewa: Politika rozvojové spolupráce EU se zeměmi Jižní a Jihovýchodní Asie. Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Krauz, Kamil: Možnosti uplatnění českých firem na čínském trhu. Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Sibagatova, Adel: Analýza zahraničních ekonomických vztahů ČR se zeměmi BRIC. Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2012
Doležalová, Zuzana: Analýza zahraničních ekonomických vztahů ČR s vybranými zeměmi. Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2011
Fajnorová, Markéta: Vstup českých firem na čínský trh - ekonomické a právní podmínky. Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Hlubovič, Miroslav: Hospodárske vzťahy medzi Českou republikou a Čínou. Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010.
Jauce, Filip: Obchodní a investiční příležitosti českých firem v čínské provincii Sichuan. Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Nedvědová, Andrea: Postavení Německa v mezinárodním obchodě. Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2010
Neradová, Hana: Obchodní vztahy EU s Čínou. Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Sedmíková, Anežka: Obchodní vztahy mezi Českou republikou a Čínou. Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2009
Internetové zdroje:
https://www.businessinfo.cz/navody/cina-souhrnna-teritorialni-informace/
http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2010/vzajemny-obchod-mezi-cinou-a-ceskou-republikou-v-historickem
https://archiv.epochtimes.cz/2012030519241/Obri-schodek-zahranicniho-obchodu-CR-s-Cinou-stoupal-i-v-roce-2011.html
https://www.czso.cz/csu/czso/domov
https://www.oecd.org/china/
https://ec.europa.eu/eurostat/web/main/home
https://czechia.representation.ec.europa.eu/index_cs
Obor
Ekonomické vědy, obchod
Okres
--
Knihovna
Centrum informačních a knihovnických služeb Vysoké školy ekonomické v Praze
Datum zadání dotazu
11.04.2012 08:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu