čím se psalo
Text dotazu
Dobrý den, prosím Vás, čím se psalo za 1. republiky ... úředníci, atd.. Jakým perem, typem ? Zdravím
Odpověď
Dobrý den,
po první světové válce jste na našem území mohli ke psaní dopisů, úředních záznamů nebo školních poznámek použít dřevěnou tužku, ocelové pero či plnící pero.
Ve výrobě dřevěných tužek patřilo tehdejší Československo díky proslulé firmě Koh-I-Noor Hardtmuth ke světové špičce. Tužka Koh-I Noor byla známá svou kvalitou a širokým rozmezím tvrdosti tuh. Používala se ovšem převážně na rýsování a kreslení.
Pro psaní  úředních dokumentů či cvičení krasopisu a psaní ve školách se používala spíše inkoustová pera. Rozšířená byla zvláště ocelová pera.  K zápisu se používala již v 19. století.  K jejich průmyslové výrobě se přistoupilo v Československu v roce 1921 (v Německu to bylo již v polovině 19. století). Před tímto datem byla ocelová pera vyráběná ručně.  Nalézt bychom je mohli v různých materiálových a tvarových obměnách. Součástí pera byla vždy násadka ze dřeva či jiného materiálu.  Při psaní se pero průběžně namáčelo v inkoustu.
Módním hitem první republiky v psacích potřebách byla plnící pera. Vyráběla se v různých provedeních -  od velmi drahých a luxusních per firmy Parker či Aurora až po jednodušší a levnější varianty méně známých značek. Dle inzerátů uvedených v dobovém tisku patřilo plnící pero k oblíbeným dárkům jak pro muže, tak  studenty. Předpokládáme, že plnící pero bychom našli na stole většiny vyšších úředníků, politiků, novinářů aj.
Toužily po něm však i všechny děti školou povinné, jak dokazuje článek "O školácích a plnících perech" otištěný  v Národní politice v roce 1931:
"My to měli ve škole jednodušší. Stačilo nám pero, násadka a kalamáře byly ve škole v lavicích. Nynějším ideálem školních dětí je plnící pero. Plnící pero je takovou módou jako byla za "našich časů" elektrická lampička."
I přes touhu dětí  psát plnícím perem se obyčejné násadkové ocelové pero používalo ve školách ještě ve 40. a 50. letech, někde i v počátečních letech 60.
Kuličkové pero bychom do ruky  v období první republiky ještě vzít nemohli. Tento druh psací potřeby si nechal patentovat Maďar Lázslo Biró v roce 1938. Propisky pro veřejnost se začaly vyrábět až po 2. světové válce (v roce 1945) a u nás se jejich používání rozšířilo až v 60. letech 20. století.
Použitá a doporučená  literatura:
* KAŠPAR, Jaroslav. Úvod do novověké latinské paleografie se zvláštním zřetelem k českým zemím: Určeno pro posl. fak. filozof. 1. vyd. Praha: SPN, 1975. 348 s.
* pořad Retro - psací potřeby: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10176269182-retro/212411000360008/
* článek "O školácích a plnících perech": http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/17864131
* článek " O psacím peru" (1941): http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/5397778
* Muzejní sbírka školních potřeb: http://www.cesonline.cz/arl-ces/cs/detail-ces_us_cat-psb0002575-24-skolni-pomucky-a-inventar/
dřevěná obyčejná tužky:
* http://encyklopedie.c-budejovice.cz/clanek/koh-i-noor-hardtmuth
* http://technet.idnes.cz/neobycejna-historie-obycejne-tuzky-dbi-/tec_technika.aspx?c=A071025_221320_tec_technika_pka
* http://epochaplus.cz/prvotridni-tuzky-z-cech-obdivoval-je-i-naslednik-rakouskeho-trunu/
ocelová pera:
* http://www.levactvi.cz/levak-a-psani/levak-a-psaci-prostredky/ocelova-perka
* pořad o kalamářích Českého rozhlasu: http://www.rozhlas.cz/leonardo/historie/_zprava/kalamar-co-to-bylo--1179308
plnící pera:
* https://cs.wikipedia.org/wiki/Plnic%C3%AD_pero ).
* reklama  na pero Parker z roku 1929: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/9029414
* běžné plnící pero - levnější (přesto doporučováno jako dárek): http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/17521816  (1929 )
* 1931 - plnící pero Aurora - taktéž jako doporučovaný dárek: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/17878837
propisky (kuličková pera):
* http://zoommagazin.iprima.cz/zajimavosti/vedeli-jste-jak-vznikla-propiska-prosadila-se-diky-vojakum
* http://relax.lidovky.cz/po-knihtisku-druhy-nejvetsi-objev-jak-vznikla-propiska-pj2-/zajimavosti.aspx?c=A170102_092349_ln-zajimavosti_ape
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
Praha
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.06.2017 08:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu