-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
ráda bych se Vás zeptala, jak a z čeho vzniklo slovní spojení "Chováš se jako malej Jarda!"
Moc Vám děkuji za odpověď
Dobrý den,
u většiny používaných slangových výrazů, metafor, úsloví a ustálených slovních spojení je v současné době již velmi těžké dohledat jejich původ vzniku. Tyto pojmy a výrazy zlidověly, přičemž jejich autor či souvislosti, které vedly k jejich prvnímu použití, nejsou ve většině případů známé. Obdobně je tomu se slovním spojením "Chovat se jako malý Jarda či být jako malý Jarda". Jeho význam - být příliš naivní, nezkušený, popřípadě neuvážlivý - je znám. Původ tohoto slovního spojení se nám ovšem nepodařilo v nám dostupných dokumentech dohledat.
Se svým dotazem se můžete zkusit obrátit ještě na odborníky v oblasti českého jazyka - Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR: http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/
* ČERMÁK, František, HRONEK, Jiří a MACHAČ, Jaroslav. Slovník české frazeologie a idiomatiky. 1, Přirovnání. 2., přeprac. a dopl. vyd., V nakl. Leda vyd. 1. Praha: Leda, 2009. 507 s. ISBN 978-80-7335-215-8.
* KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Proč se říká?. Olomouc: Alda, 1994. 88 s. ISBN 80-85600-31-5.
* KOVÁŘOVÁ, Stanislava. Proč se říká? 2. 1. vyd. Olomouc: Alda, 1996. 121 s. ISBN 80-85600-30-7.
* POKORNÝ, Jindřich, ed. Zakopaný pes aneb o tom, jak, proč a kde vznikla některá slova, jména, rčení, úsloví, pořekadla a přísloví. 1. vyd. Praha: Albatros, 1976. 464 s.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
29.08.2017 15:47