-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na složení
inulínu, jeho význam ve výživě člověka, výskyt inulinu. Dále pak na chemické
reakce inulinu se sacharidy, tuky a bílkoviny a chování inulinu v různých
prostředích (kyselé, neutrální, zásadité). Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den,
ze zdrojů Národní knihovny ČR Vám k této problematice můžeme nabídnout jednu publikaci a několik článků. Záznamy knižních dokumentů jsou obsaženy v elektronickém katalogu NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ), citace článků pak pocházejí z článkové databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl ).
* SLÍVA, Jiří, MINÁRIK, Juraj. Doplňky stravy. Praha: Triton, 2009. 124 s. : il. ; 21 cm. ISBN 978-80-7387-169-7 (váz.)
* výživa člověka * péče o zdraví * zdravá výživa * potravní doplňky * příručky
* FASSATIOVÁ, Libuše. Čekanka kořenová a topinambur : Znovuobjevené plodiny s obsahem. In: Farmář. -- ISSN 1210-9789. Roč. 2, č. 1 (1996), s. 14-16.
* rostlinná výroba * okopaniny * čekanka kořenová * topinambur * alternativní plodiny * význam * péče o zdraví * zdravá výživa * chemická skladba rostlin * organická chemie * cukry * inulin * pěstitelské zásady * agrotechnika
* Inulin - zázračný sacharid / -kuc-. In: Regena. ISSN 1212-2289. Roč. 10, č. 5 (2000), s. 37.
* polysacharidy -- výživa * sacharidy * oligofruktany * inulin * vlastnosti * účinky na zdraví * zdroje inulinu
* Jakon: nová surovina pro výrobu inulinu a fruktosy / Iva Viehmannová ITS, Česká zemědělská univerzita, Eloy C. Fernández ITS, Česká zemědělská univerzita, Luigi Millela Universitá della Basilicata In: Listy cukrovarnické a řepařské. Praha. ISSN 1210-3306.Roč. 122, č. 9-10 (200610), s. 265-267
* kořenová zelenina * jakon * konzumace jakonu * průmyslové zpracování * inulin * fruktóza
* Probiotiká, prebiotiká a synbiotiká / L. Ebringer. -- 3 tab. -- Československá společnost mikrobiologická, Komise potravinářské mikrobiologie, Organizátor. -- Lit. s. 65 (27 zázn.). In: Mikrobiologie potravin a její příspěvek ke zdraví a moderní technologii. -- Praha : Československá společnost mikrobiologická, Komise potravinářské mikrobiologie, 2002. -- s. 53-67
* potraviny * probiotika * vláknina potravy * oligosacharidy * inulin
* KUŽELA, Lubomír. Střevní problémy a inulin. In: Regenerace. ISSN 1210-6631. Roč. 7, č. 9 (1999), s. 31.
* péče o zdraví * hygiena výživy * sacharidy * oligosacharidy * oligofruktany * inulin * vlastnosti * zdroje inulinu * zdravotní význam
Další články jsme nalezli také v České zemědělské a potravinářské bibliografii (http://aleph.uzpi.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=uzp02 ), kterou vytváří Zemědělská a potravinářská knihovna. Několik citací článků uvádíme, další je možné dohledat zadáním inulin? do vyhledávacího pole (znaménko "?" nahrazuje v zadaném výrazu libovolný počet znaků):
* NOVÁKOVÁ, Eva. Sacharidy - základ příjmu energie z chleba a pečiva. In: Pekař Cukrář. ISSN 1213-2403. Roč. 20, č. 8 (2010), s. 14-15.
* glycidy* cukry* metabolismus glycidů* živiny* chléb* pekařské výrobky* cukerné alkoholy* pektiny* inulin* sacharidy
* Inulin - nutriční vláknina. In: Mlékařské listy - zpravodaj. -- ISSN 1212-950x. -- č. 75, (2003), s. 29-30
* inulin* mlékárenský průmysl* oligosacharidy* přísady* vláknina potravy* prebiotika
* Funkční úlohy nestravitelných sacharidů / Prugar. In: Výživa a potraviny. -- ISSN 1211-846x. -- Roč. 57, č. 2, (2002), s. 55.
* glycidy* inulin* lidská výživa* ohrožení zdraví* oligosacharidy* vláknina potravy* profylaxe * sacharidy
* SKOUPIL, Pavel. Inulín a jeho použití v pekařství a cukrářství. In: Pekař Cukrář. ISSN 1213-2403. Roč. 12, č. 4, (2002), s. 18.
* cukrářské výrobky * inulin * organoleptická analýza * pekařské výrobky * pekárenský průmysl
Základní informace Vám může poskytnout také internet:
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Inulin
* http://en.wikipedia.org/wiki/Inulin
* http://www.ordinace.cz/clanek/inulin/
Pokud byste potřebovala další informace, doporučovali bychom Vám hledat v odborných zahraničních databázích. Jedná se o placené zdroje, které v mnoha případech nabízejí kromě citací článků i plné texty. Tyto databáze knihovny zpřístupňují svým registrovaným uživatelům zdarma, nabídka databází jednotlivých knihoven se samozřejmě může lišit vzhledem k jejich oborové specializaci. K Vašemu dotazu by mohly být vhodné zejména zdroje Ústřední knihovny Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (https://www.chemtk.cz/cs/), případně Zemědělské a potravinářské knihovny (https://kas.uzei.cz/). Určité informace byste mohla nalézt i v méně oborově zaměřených databázích, jako např. EBSCO - Academic Search Complete, ScienceDirect nebo Web of Knowledge - Science Citation Index Expanded. Uvedené zdroje má v nabídce i Národní knihovna ČR (https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju), jsou k dispozici pouze registrovaným uživatelům NK ČR z počítačů ve studovnách nebo prostřednictvím vzdáleného přístupu i mimo budovu knihovny (více informací na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=vzdal_pristup.htm ).
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
--
Národní knihovna ČR
05.01.2012 15:49