Chemie technologie potravin
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na složení
inulínu, jeho význam ve výživě člověka, výskyt inulinu. Dále pak na chemické
reakce inulinu se sacharidy, tuky a bílkoviny a chování inulinu v různých
prostředích (kyselé, neutrální, zásadité). Moc děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
ze zdrojů Národní knihovny ČR Vám k této problematice můžeme nabídnout jednu publikaci a několik článků. Záznamy knižních dokumentů jsou obsaženy v elektronickém katalogu NK ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/nkc ), citace článků pak pocházejí z článkové databáze ANL - Články v českých časopisech, novinách a sbornících (http://aleph.nkp.cz/cze/anl ).
* SLÍVA, Jiří, MINÁRIK, Juraj. Doplňky stravy. Praha: Triton, 2009. 124 s. : il. ; 21 cm. ISBN 978-80-7387-169-7 (váz.)
* výživa člověka * péče o zdraví * zdravá výživa * potravní doplňky * příručky
* FASSATIOVÁ, Libuše. Čekanka kořenová a topinambur : Znovuobjevené plodiny s obsahem. In: Farmář. -- ISSN 1210-9789. Roč. 2, č. 1 (1996), s. 14-16.
* rostlinná výroba * okopaniny * čekanka kořenová * topinambur * alternativní plodiny * význam * péče o zdraví * zdravá výživa * chemická skladba rostlin * organická chemie * cukry * inulin * pěstitelské zásady * agrotechnika
* Inulin - zázračný sacharid / -kuc-. In: Regena. ISSN 1212-2289. Roč. 10, č. 5 (2000), s. 37.
* polysacharidy -- výživa * sacharidy * oligofruktany * inulin * vlastnosti * účinky na zdraví * zdroje inulinu
* Jakon: nová surovina pro výrobu inulinu a fruktosy / Iva Viehmannová ITS, Česká zemědělská univerzita, Eloy C. Fernández ITS, Česká zemědělská univerzita, Luigi Millela Universitá della Basilicata In: Listy cukrovarnické a řepařské. Praha. ISSN 1210-3306.Roč. 122, č. 9-10 (200610), s. 265-267
* kořenová zelenina * jakon * konzumace jakonu * průmyslové zpracování * inulin * fruktóza
* Probiotiká, prebiotiká a synbiotiká / L. Ebringer. -- 3 tab. -- Československá společnost mikrobiologická, Komise potravinářské mikrobiologie, Organizátor. -- Lit. s. 65 (27 zázn.). In: Mikrobiologie potravin a její příspěvek ke zdraví a moderní technologii. -- Praha : Československá společnost mikrobiologická, Komise potravinářské mikrobiologie, 2002. -- s. 53-67
* potraviny * probiotika * vláknina potravy * oligosacharidy * inulin
* KUŽELA, Lubomír. Střevní problémy a inulin. In: Regenerace. ISSN 1210-6631. Roč. 7, č. 9 (1999), s. 31.
* péče o zdraví * hygiena výživy * sacharidy * oligosacharidy * oligofruktany * inulin * vlastnosti * zdroje inulinu * zdravotní význam
Další články jsme nalezli také v České zemědělské a potravinářské bibliografii (http://aleph.uzpi.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=uzp02 ), kterou vytváří Zemědělská a potravinářská knihovna. Několik citací článků uvádíme, další je možné dohledat zadáním inulin? do vyhledávacího pole (znaménko "?" nahrazuje v zadaném výrazu libovolný počet znaků):
* NOVÁKOVÁ, Eva. Sacharidy - základ příjmu energie z chleba a pečiva. In: Pekař Cukrář. ISSN 1213-2403. Roč. 20, č. 8 (2010), s. 14-15.
* glycidy* cukry* metabolismus glycidů* živiny* chléb* pekařské výrobky* cukerné alkoholy* pektiny* inulin* sacharidy
* Inulin - nutriční vláknina. In: Mlékařské listy - zpravodaj. -- ISSN 1212-950x. -- č. 75, (2003), s. 29-30
* inulin* mlékárenský průmysl* oligosacharidy* přísady* vláknina potravy* prebiotika
* Funkční úlohy nestravitelných sacharidů / Prugar. In: Výživa a potraviny. -- ISSN 1211-846x. -- Roč. 57, č. 2, (2002), s. 55.
* glycidy* inulin* lidská výživa* ohrožení zdraví* oligosacharidy* vláknina potravy* profylaxe * sacharidy
* SKOUPIL, Pavel. Inulín a jeho použití v pekařství a cukrářství. In: Pekař Cukrář. ISSN 1213-2403. Roč. 12, č. 4, (2002), s. 18.
* cukrářské výrobky * inulin * organoleptická analýza * pekařské výrobky * pekárenský průmysl
Základní informace Vám může poskytnout také internet:
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Inulin
* http://en.wikipedia.org/wiki/Inulin
* http://www.ordinace.cz/clanek/inulin/
Pokud byste potřebovala další informace, doporučovali bychom Vám hledat v odborných zahraničních databázích. Jedná se o placené zdroje, které v mnoha případech nabízejí kromě citací článků i plné texty. Tyto databáze knihovny zpřístupňují svým registrovaným uživatelům zdarma, nabídka databází jednotlivých knihoven se samozřejmě může lišit vzhledem k jejich oborové specializaci. K Vašemu dotazu by mohly být vhodné zejména zdroje Ústřední knihovny Vysoké školy chemicko-technologické v Praze (https://www.chemtk.cz/cs/), případně Zemědělské a potravinářské knihovny (https://kas.uzei.cz/). Určité informace byste mohla nalézt i v méně oborově zaměřených databázích, jako např. EBSCO - Academic Search Complete, ScienceDirect nebo Web of Knowledge - Science Citation Index Expanded. Uvedené zdroje má v nabídce i Národní knihovna ČR (https://www.nkp.cz/katalogy-a-db/licencovane-db/prehled-lic-zdroju), jsou k dispozici pouze registrovaným uživatelům NK ČR z počítačů ve studovnách nebo prostřednictvím vzdáleného přístupu i mimo budovu knihovny (více informací na http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=vzdal_pristup.htm ).
Obor
Chemie. Krystalografie. Mineralogické vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.01.2012 15:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu