-
To se mi líbí
-
Doporučit
Zajímá mne, kdy vznikl a zanikl, jak se přesně jmenoval a jestli je pravda, že jsou skutečně v PNP jeho materiály. Děkuji velice za odpověď.
Dobrý den,
Národní listy v roce 1900 píší: "Z porovnání literatury let šedesátých a sedmdesátých se stavem dnešním, bije do očí nepoměrný vzrůst překladatelské produkce....Dodnes je překladatelství u nás stepí, po níž vedle kozáka volno se proháněti každému tuláku, jen-li se zmůže na nějakou tu vychrtlou herku.. Ti lepší pracují s určitým planem, ale odděleně, nevědí ničeho jeden o druhém a nejednou pracujíce o jedné věci, pracují proti sobě. A pak jejich práce, dozajista výsledek trudné námahy, jsou házeny do jednoho koše s pracemi naznačených "také překladatelů", kteří se hurtovně pouštějí do překladu, sotva že spolkli nějakou tu Vymazalovu učebnici "snadno a rychle"."
Zdroj: Národní listy, 1900, Roč. 40, 3.3.1900, čís. 61 s. 9. Mr. Penn: Spolek překladatelů.
Další zmínka o sdružování překladatelů je z roku 1937. "V řadách duševních pracovníků jest jedna kategorie, která ještě nedošla zaslouženého postavení a uznání. Jsou to překladatelé...Proto je jen pochopitelné, že se překladatelé zvučných jmen, kteří za sebou už mají kus práce, organisují ve zvláštní Klub překladatelů (vyšlý z podnětu zemřelého univ. Prof. Dr. Václava Tille), aby v jednotném šiku hájil své zájmy kulturní..."
Zdroj: Národní politika, 17.7.1937, čís.193, s. 9.
Informaci o existenci Spolku českých překladatelů z 60. let 20. století jsme ale nenašli. Doporučujeme oslovit přímo pracovníky Literární archivu Památníku národního písemnictví http://www.pamatniknarodnihopisemnictvi.cz/literarni-archiv/ a Obec překladatelů http://www.obecprekladatelu.cz/.
Je možné, že v Památníku národního písemnictví nějaký dosud nezpracovaný fond, který se váže ke Klubu nebo Spolku překladatelů, je, podobně jako např. literární spolek Syndikát českých spisovatelů, viz níže.
Název archivu Literární archiv Památníku národního písemnictví
Číslo fondu/sbírky 1641'
Název fondu/sbírky Syndikát českých spisovatelů
Značka fondu/sbírky
Datace 1918 - 1949
Původce SYNDIKÁT ČESKÝCH SPISOVATELŮ 1918 - 1949; literární spolek.
Popis 1. Doklady (zápisy ze schůzí, stanovy). 2. Korespondence spolková (členská, kulturní instituce). 3. Rukopisy. 4. Tisky. 5. Fotografie.
Metráž (bm)
Nezpracováno Zpracováno Inventarizováno
5.2 1.8 1.8
Jazyk čeština
Místo vzniku Praha
Tématické skupiny Organizace a spolky do roku 1948
Obec překladatelů vydala velmi záslužnou práci a to obsáhlou bibliografii Zamlčovaní překladatelé. Bibliografie 1948 - 1989. Praha: Obec překladatelů, 1992. Spolek překladatelů ani jiné seskupení tam zmiňováno také není. Existuje však na http://www.obecprekladatelu.cz/cz/databaze-umeleckeho-prekladu databáze uměleckého překladu.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
15.07.2015 10:34