chatka, čatka (ruská konzerva)

Text dotazu

Dobrý den, od matky a babičky jsem se dozvěděla, že se u nás dříve prodávala ruská krabí konzerva nazývaná "chatka". Proč se této konzervě takto podivně říká? Nejprve jsem se dotázala v poradně Ústavu pro jazyk český, jehož odpověď uvádím níže. Pokud by se u někdo věděl něco bližšího, budu moc ráda.

Vážená paní, "chatka" už na trhu není a pamětníků je málo. O původu názvu můžeme vyslovit jen hypotézy. Po důkladném, leč neúspěšném prohledání dostupných slovníků a další literatury se domníváme, že "chatka" není název ryby. Lze se domnívat (ale jistě si to už nepamatujeme), že nápis "chatka" na konzervě byl napsán latinkou (šlo o velmi kvalitní, tedy i exportní výrobek). Pak bychom ho mohli číst "čatka". Tento způsob čtení vede k výrazu "krab čatka", který je doložen na ruském internetu, a to v nabídce potravinářského zboží, ale nikoli v biologické literatuře o krabech. Zřejmě jde tedy o obchodní název, možná založený na nějakém místním názvu. Víc bohužel se nám zjistit nepodařilo.
Ústav pro jazyk český AV ČR
oddělení jazykové kultury - jazyková poradna

Odpověď

Dobry den, vas dotaz jsme konzultovali s kolegyni, pochazejici z Ruska. Na strankach ruskeho internetoveho serveru nasla informaci, ktera sice neni overena, ale urcite vysvetleni podava.
Chatka je anglicky prepis ruskeho slova catka (čatka). Toto slovo vzniklo s nejvetsi pravdepodobnosti na Dalnem vychode, ve Vladivostoku, kde se zpracovavaji cerstve vylovene morske ryby a veskere "morske plody". Chatka je oznaceni casti tela kraba, ktera patri k nejlepsim kouskum z tohoto morskeho zivocicha. Patrne se nejedna o oficialni, ale jen mistni nazev.
Bohuzel vam ale tyto informace nemuzeme zcela overit. Pokud by se nam podarilo ziskat uplnejsi informace, jeste se ozveme.

Obor

Jazyk, lingvistika a literatura

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

27.02.2008 12:49

mirka píše:
Neděle 29.01.2017 10:07
po letech jsem si na tuto velmi dobrou pochutinu vzpoměla.Bývala v obchodech mezi konzervami ryb, byla velmi levná a moc se nekupovala, lidé nenvěděli co s ní udělat 100gramová konzerva stála 10kč. Nálev se slil, k masu kraba stačilo přidat cibulku,drobně nakrájenou papriku nebo jinou čerstvou zeleninu, opepřit, promíchat a podávat buď v misce s pečivem nebo na chleu/topince/.Ozdobit zeleninou a malým kopečkem majonézy.
Chatka se prodávala ještě těsně po"revoluci", ovšem její cena letěla nahoru,prodejci si vzpoměli, že je to krab ! A krab se nejí denně! Možná se v rusku tyhle konzervy ještě vyrábějí,ráda bych ji ještě ochutnala, ale vidím to černě.Pro informaci, je mi 70let a tuto konzervu jsem si poprvé koupila v roce 1970 o prázdninách v samoobsluze na čeladné a pak jsme si ji kupovali až do jejího zmizení z trhu. Zdravím.
petr píše:
Sobota 15.04.2017 16:20
Chatka není pochutina. Pochutiny jsou přípravky k dochucování jídel - hořčice, magi, sojová omáčka, kečup, ocet, strouhaný steril. křen apod. Chatka v konzervě je to nejkvalitnější maso z kamčatského kraba, prodávají to tzv. Ruské prodejny - tedy prodejny s ruskými specialitami - kaviár mnoha druhů apod. .....pořád pod stejným názvem názvem Chatka - a ani ta nálepka na plechovce se nezměnila, je stejná jako před čtyřiceti lety. Jen cena se změnila, 220 gramů plechovka stojí cca 480,- Kč
Milada píše:
Neděle 29.12.2019 12:26
Také se pídím po Chatce. Když jsem byla malá tak tatínek vždy ušetřil na dvě krabičky a maminka z nich udělala krabí salát na chlebíčky o Silvestru. Vždycky se zlobila, že tatínek tolik utrácí, protože pokud mi paměť slouží stála jedna krabička 50,- Kč a to byly hodně velké peníze., když přihlédneme k tomu, že tatínek jako inženýr bral něco málo přes tisíc korun. Nikde jsem jí nenašla, že by se dala koupit. Otázka je kolik by asi stála dnes.
Sam Moraváík píše:
Pátek 26.06.2020 15:51
950,- Kč jak se tady dočtete. Takže dnes by Váš tatínek nebo vy vzhledem k přiměřené relaci jste musela vydělávat 190 000,- Kč měsíčně.
Takže aspoň vidíte jak se máme dobře.
My jsme ji doma měli co chvíli.
Irena píše:
Pátek 29.12.2017 18:40
Je mi 60 let a konzervu Chatka si pamatuji z detstvi. Stala 5 Kcs a delala se z ni vynikajici pomazanka. Nalev se slil, pridala mala nakrajena cibulka a 100 gramova majoneza. Zamichalo, osolilo a mazalo na veku. U nas to byla velice casta vecere nekolikrat do mesice. Kolem 80. roku se cena pohybovala +- 30 Kcs. Jednalo se o sovetskou konzervu, maso z kamcatskeho kraba. Po revoluci se vytratila z prodeje. Nyni se da sehnat ve specializovanych ruskych prodejnach a e-shopech za cenu 500 az 1.300 Kc za 100 az 200 gramovou konzervu. Pokud si zadate nazev Chatka do vyhledavace, tak se vam nekolik e-shopu zobrazi. Tak snad jsem alespon trochu objasnila vas dotaz :0) Irena
zuzana píše:
Pátek 07.09.2018 15:56
Když jsem byla dítě, tyto konzervy se prodávali u nás nejdříve za 3 kč, pak za 5, později za 10 a stále to stoupalo. Byly to modré konzervy s červeným krabem. Už tehdy ale byly hůř k sehnání. Když se konzerva otevřela, bylo třeba vylít nálev, vyklopit obsah, který byl slisovaný podle tvaru konzervy, mírně propláchnout pod vodou, aby se odstranil mírný rybí zápach. Potom jsme vše rozebraly. Maso se dělilo na proužky a byly mezi ním i zvláštní kosti, které se museli vytahat a odstranit. Šlo to snadno, protože to byly jakési ohebné proužky cca 4 mm šiřoké, trochu bílé, ale průsvitné. Takto připravený polotovar jsme měli rádi na chlebíčky jako pomazánku. Přidali jsme majonézu, sůl, pepř, citron a byla to mňamka. Někdo, aby měl více pomazánky, přidával do pomazánky strouhaný celer, nebo nějaké file, ale tím se to jen zkazilo.
Masíčko je smetanové barvy, místy červené a dá se samozřejmě servírovat i jinak - s cibulkou, zeleninou, zkrátka krabí koktejl. Nám ale stejně nejvíc chutnalo ve formě pomazánky namazané na veku.
Masíčko bylo smetanové, lehce zažloutlé barvy a místy růžové až červené.
Získávalo se z nožiček Kamčatských krabů, které byly považovány za nejkvalitnější. Nabízí se vysvětlení původu názvu Chatka. Ch se čte v ruštině jako Č, takže se to mělo číst v originálu jako Čatka. Dá se tedy předpokládat, že se jednalo o zkrácenou formu slova Kamčatka, protože odtud tito kraby pocházeli. Je to jen moje domněnka, ale přijde mi to logické - Kamčatka - Čatka.
Později sem chatky přestali dovážet. Místo nich nám Sověti začali posílat menší konzervy s názvem Krilky. S Chatkami se to ale nedalolo ani v nejmenším srovnávat. Krilky byl jen drcený odpad z korýšů, či zbytků krabů. Byla to jen taková bílá drť chuťově naprosto nezajímavá. Říkalo se, že ta směs obsahuje i na jemno rozdrcené ulity korýšů. Patrně tam byl i krill, což jsou malé mořské potvůrky, kterými se živí hlavně velryby, tuleni ap. Lidé to příliš nekupovali, protože znali chatky a tohle s tím nemělo nic společného. Krab je na povrchu růžový až do červena, uvnitř není sněhově bílý, ale lehce nažloutlý. Později se začaly vyrábět náhražky s extraktem z krabů, všem dobře známé Surimi tyčinky, případně i v jiných tvarech, ne jen v tyčinkách. Ty jsou chuťově i barvou podobné kraímu masu, ale složení je samozřejmě naprosto rozdílné. a chuť smaozřejmě také není dokonalá.
Nedávno jsem zahlédla na internetu Chatky ve skleničce a dokonce i zcela identické modré konzervy s obrázkem červeného kraba. Oba e-shopy, kde jsem je viděla, je ale měly vyprodané. Našla jsem i zprávu, že se občas dají koupit v prodejnách specializovaných na ruské potraviny, ale zatím jsem žádnou z nich nenavštívila. Nicméně pokud tam prý přijdou, tak stojí v rozmezí 500-1200 kč. Patrně nepředstavujeme pro ruského výrobce konzerv dostatečně finančně zajímavý trh a s ohledem na to, že v Rusku je spousta boháčů, kteří si je mohou dovolit kupovat, nemá výrobce chatek potřebu je vyvážet, nebo minimálně ne směrem na východ. Škoda, ale když nejde o život....:-)
petr dušek píše:
Neděle 31.03.2019 20:20
když jsem se začal učit v pohostinství 1964-67 bylo na jídelním lístku ruské vejce za 3,60 a také tento výrobek, kde bylo místo bramborového salátu, chatka, stálo to asi o 2 kč více a bylo to vynikajíci městský hotel v broumově, krásná doba a pan vedoucí šolc, takto vynikající odborník a člověk
Mirek píše:
Čtvrtek 19.12.2019 19:27
Z Chatky jsem se nadělal v hotelu desítky a stovky tzv. humrových koktejlů( majonéza, citr. šťáva sůl, bílý pepř, trochu bílého vína, trocha jemně nasekané mladé cibulky- šalotka a obrané masíčko s Chatky ( kostice se musely ze svalu vytáhnout ) nebo se tato dobrůtka dávala na chlebíčky - pamatujete humrové chlebíčky?
Honza píše:
Úterý 31.12.2019 17:03
U oblíbených potravin se neužíval celý název , ale jen podstatná část - Tuzemský rum ,nikdo v hospodě neříkal , z toho odvozuji Kam chatka zůstal jen chatka . Chlebíčky za 90 haléřů měli úžasnou chuť . Cenová korekce ke stávajícím platům jsou přenositelné .Honza
milan píše:
Středa 10.06.2020 11:34
Přesně tak. Ještě se prodávala, kupodivu (myslím) americká verze byl na ní nápis AKO a stála o korunu méně. Jako kluk jsem si to kupoval na svačinu, když se mi nekde podařilo schrastit pět prázdných zálohovaných flašek a po koruně je prodat. V poslední době byly k mání u Marks+Spencer, pod názvem White Crab, v akci byly něco pod stovku. Z nostalgie jsem jich pár koupil, ale pamatoval jsem si je lepší. Třeba tomu chyběl ten správný věk.
Ale za tu "ruskou" cenu bych si je nekoupil ani náhodou.
Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Zapište číslici "pět".

Hledání v archivu