Charles Lindbergh
Text dotazu
Dobrý den,
zajímalo by mě, zda-li byla někdy vydána nějaká kniha o letci Charlesi
Lindberghovi. Popřípadě jeho životopis, který by se měl jmenovat Přelet nad
oceánem. Kde popřípadě sehnat nějaké informace o jeho životě?
Děkuji mnohokrát
Odpověď
Dobrý den,
v češtině byla vydána poměrně rozsáhlá biografie Charlese Lindbergha, kterou napsal Andrew S. Berg:
BERG, Andrew Scott. Lindbergh. Praha : Euromedia Group - Knižní klub, 2001. 432 s., [40] s. obr. příl. : il., portréty ; 23 cm. ISBN 80-242-0500-9 (váz.). Název orig.: Lindbergh
* Lindbergh, Charles A. (Charles Augustus), 1902-1974 * letci -- Spojené státy americké -- 20. stol.  * biografie
Ve fondech českých knihoven jsou dále k dispozici ještě některé cizojazyčné životopisy tohoto letce:
ROSS, Walter S. The Last Hero: Charles A. Lindbergh. New York: Harper and Ros, 1968.17, 402 s. : obr. příl.
* Lindbergh, Charles Augustus - životopisy
BELPERRON, Pierre. Lindbergh. Paris: Plon, 1938. 93 s.; 8°.
MOSLEY, Leonard. Lindberg: a biography. New York: Doubleday, 1976. 446 s.: fot.
Lindbergh, the Lone Eagle, his life and achievements / by George Buchanan Fife, captain Robert Schofield Wood. New York : A. L. Burt Company, [c1927]. vi, 282 s., [31] obr. příl. ISBN 30005873 (chyb.)
Knihu s názvem "Přelet nad oceánem" jsme nenalezli, domníváme se, že by se mohlo jednat o následující publikaci, která pojednává o dějinách přeletů nad Atlantským oceánem a jistě v ní bude zmíněn i Charles Lindbergh:
Křídla nad oceánem / Stanislav Bártl, František Kuník ; obálka a ilustr. Jiří Matula. Praha: Nadas, 1991 (Tiskařské závody). 258 s.: il. ; 20 cm. (Knižnice letecké dopravy). ISBN 80-7030-118-X (brož.)
* Atlantský oceán - přelety - letectví - stol. 20., léta 10.-80.
Ch. Lindberghovi se věnují také níže uvedená publikace a články:
Realizing the dream of flight : biographical essays in honor of the centennial of flight, 1903-2003 / edited by Virginia P. Dawson and Mark D. Bowles. -- Washington, DC : NASA History Division, 2005. -- xv, 310 s. : ill ; 25 cm.
* Braun, Wernher Magnus Maximilian von, 1912-1977 * Coleman, Bessie, 1892-1926 * Davis, Benjamin O. Jr., 1912-2002 * Douglas, Donald (Wills), 1892-1981 * Dryden, Hugh Latimer, 1898-1965 * Earhart, Amelia, 1897-1937 * Gilruth, Robert Rowe, 1913-2000 * LeMay, Curtis Emerson, 1906-1990 * Ley, Willy, 1906-1969 * Lindbergh, Charles A., 1902-1974 * Miller, Johnny * Rickenbacker, Edward Vernon, 1890-1973 * Trippe, Juan Terry, 1899-1981 * Wright, Orwille, 1871-1948 * Wright, Wilbur, 1867-1912 * Dějiny - letectví * Letci
Charles Augustus Lindbergh / (dtk). In: Magazín 2000 záhad. -- ISSN 1211-4928. -- Roč. 15, č. 5 (20080229), s. 38-39.
* Lindbergh, Charles A. (Charles Augustus), 1902-1974 * letci -- Spojené státy americké -- 20. stol.  * američtí letci
HOMOLOVÁ, Marie. Letec: překonal rekord, unesli mu syna. Rubrika: Historie. In: Mladá fronta Dnes. -- ISSN 1210-1168. Roč. 18, č.116 (20070519). In: Víkend. S. C/6
* Lindbergh, Charles A. (Charles Augustus), 1902-1974 * letci -- Spojené státy americké -- 2007
* portréty
NOVÁK, Jan. Muž, který spojil kontinenty. In: Mladý svět. ISSN 0323-2042. Roč. 41, č. 19 (1999), s. 52-53.
* Lindbergh, Charles A. (Charles Augustus), 1902-1974 * letecká doprava * první transatlantické lety * průkopníci letectví * američtí letci * dějiny letectví
POŠUSTA, Pavel. Před sedmdesáti lety vstoupil do dějin letec Charles Lindbergh. In: Mladá fronta Dnes. Praha. ISSN 1210-1168. Roč. 8, č. 118 (19970522), s. 10.
* Lindbergh, Charles A. (Charles Augustus), 1902-1974 * dějiny techniky * letectví * letadla * američtí letci * Atlantský oceán * přelety * r. 1927
Dostupnost publikací v knihovnách v ČR je možné dohledat prostřednictvím Souborného katalogu ČR (http://aleph.nkp.cz/cze/skc ) nebo portálu Knihovny (https://www.knihovny.cz/).
Můžete využít také některé internetové zdroje, např.:
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Charles_Lindbergh
* http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Lindbergh
* http://www.charleslindbergh.com/history/index.asp
https://lindberghfoundation.org/about/
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2012 11:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu