chalupa
Text dotazu
Dobrý den,chci se zeptat,co si mám představit pod slovem chalupa? chceme se stěhovat z bytu na baráček a dostali jsme tuhle nabídku.Moc děkuji za odpověd.
Odpověď
Dobrý den, pojem "chalupa" byl užíván pro "selskou živnost mající nanejvýš dvacet korců pole; menší hospodářské stavení; prosté přízemní venkovské stavení".
(Příruční slovník jazyka českého. I.díl. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-37, s.1029) "Menší venkovské obytné stavení (usedlost) s malou výměrou polí."
(VAŘEKA Josef. Lidová architektura : encyklopedie. 2., přeprac. vyd., V nakl. Grada 1. vyd. Praha : Grada, 2007)
V současné době se můžete setkat i s pojmem "rekreační chalupa = obytná stavba, st. vesnická chalupa vyňatá z bytového fondu, používaná po část roku pro rekreační účely m. obyvatel".
(Malá československá encyklopedie. Sv. 5.: Pom-S. 1. vyd. Praha : Academia, 1987, s.296.)
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.10.2009 11:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu