Chaloupkovi v Berní rule
Text dotazu
Prosím o informaci, zda podle Berní ruly, nebo soupisu poddaných se nachází v oblasti Vyškova, Hodějic a okolí mí předci Chaloupkovi.
Děkuji za ochotu.
Odpověď
Dobrý den,
Soupis poddaných podle víry (1651) a Berní rula (1654) obsahují informace pouze z oblasti Čech. Na území Moravy a Slezska nebyly tyto soupisy vyhotoveny. Pro evidenci daňových povinností obyvatelstva Moravy byly sepsány o něco později (1656 - 1679)  tzv. Lánové rejstříky. Lánové rejstříky přinášejí obdobné informace jako v Čechách Berní rula. Na rozdíl od Berní ruly ovšem tyto rejstříky dosud nebyly vydány tiskem. K dispozici je pouze tištěná verze základních informací, které dokumenty uvádějí (počet osob v jednotlivých obcích apod.):
* MATĚJEK, František. Lánové rejstříky Brněnského kraje z let 1673-1675. 1. vyd. Praha: TEPS místního hospodářství, 1981. 142 s. Knižnice Jižní Moravy; Sv. 7.
* MATĚJEK, František, ed. Lánové rejstříky Hradišťského kraje z let 1669-1671. 1. vyd. Uherské Hradiště: Slovácké muzeum, 1984. 96 s. Kultura a tradice / Slovácké muzeum, Uherské Hradiště; Sv. 17.
* MATĚJEK, František, ed. a ZEMEK, Metoděj, ed. Lánové rejstříky Jihlavského a Znojemského kraje z let 1671-1678. 1. vyd. Praha: TEPS místního hospodářství, 1983. 116 s. Knižnice Jižní Moravy; Sv. 8.
* MATĚJEK, František, ed., MINAŘÍKOVÁ, H. a KAŠPAR, Zdeněk. Lánové rejstříky Olomouckého kraje z let 1675 - 1678. Praha: Danal, 1994. 129 s. ISBN 80-901485-3-0.
Samotné Lánové rejstříky jsou uloženy v Moravském zemském archivu v Brně( http://www.mza.cz/ ; fond D1: http://www.mza.cz/sites/default/files/fondy/archivni_fondy_d.pdf).
Více informací  o Lánových rejstřících:
* http://genea.ic.cz/rodopis/katastry/mk.htm
* http://www.rejstriky.cz/rejstriky/7-historicke-rejstriky/d-1-lanove-rejstriky-1669-1671/
* http://cs.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1nov%C3%BD_rejst%C5%99%C3%ADk
* http://krovak.webpark.cz/katastr/hiskat_ruly_morava.htm
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.04.2014 12:41
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu