Četba
Text dotazu
Dobrý den,
Zajímalo by mě kolik Český občan přečte průměrně za 1. rok knih? A také by
mě zajímalo, jak jsou na tom Češi se čtením knih oproti jiným zemím Světa,
jestli lidé ve vyspělejších či méně vyspělejších zemí čtou více nebo méně?
Odpověď
Dobrý den,
v letošním roce proběhl nový sociologický výzkum "Čtenáři a čtení v České republice", na jehož organizaci a financování se podílely Ústav pro českou literaturu Akademie věd ČR, v. v. i., Národní knihovna ČR a Ministerstvo kultury ČR. První průzkum tohoto druhu se uskutečnil v roce 2007 a jeho výsledky jsou shrnuty v publikaci:
TRÁVNÍČEK, Jiří. Čteme?: obyvatelé České republiky a jejich vztah ke knize: (2007). Brno: Host, 2008. 207 s. : il., mapy ; 23 cm. ISBN 978-80-7294-270-1
(Host: brož.). ISBN 978-80-7050-554-0 (Národní knihovna České republiky: brož.).
Obsah: http://toc.nkp.cz/NKC/200812/contents/nkc20081824477_1.pdf
Podle aktuálního průzkumu 79% obyvatel ČR starších 15 let přečte za rok aspoň 1 knihu ať už v tištěné nebo elektronické podobě, průměrně za rok přečteme 17,3 knih (lidé nad 65 let 22 knih). Podrobnější údaje šetření, včetně srovnání s předcházejícím výzkumem z roku 2007, naleznete na stránkách Ústavu pro českou literaturu AV ČR(http://www.ucl.cas.cz/cs/aktuality/1044-tenai-a-teni-v-eske-republice-2010)
Výsledky šetření potvrzují, že se Česká republika spolu se skandinávskými a pobaltskými státy řadí v rámci Evropy k zemím s nejsilnější čtenářskou kulturou.
Podle průzkumu agentury NOP World Culture Score provedeného mezi 30 000 lidmi ve 30 zemích světa, Češi tráví četbou v průměru 7,4 hodin týdně, čímž se mezi zkoumanými zeměmi řadí na 6. místo. Bližší údaje naleznete na následujících odkazech:
http://www.marketresearchworld.net/index.php?option=com_content&task=view&id=102
http://www.novinky.cz/zahranicni/59573-cesi-jsou-nejvetsi-ctenari-v-evrope.html
V prosinci 2002 také proběhl výzkum dětského čtenářství s názvem "Jak čtou české děti", analýza výsledků výzkumu je volně dostupná na internetu:
http://www.gac.cz/userfiles/File/nase_prace_vystupy/GAC_CTEN_jak_ctou_ceske_deti_strucna_zprava.pdf?langSEO=documents&parentSEO=nase_prace_vystupy&midSEO=GAC_CTEN_jak_ctou_ceske_deti_strucna_zprava.pdf  nebo http://kzv.kkvysociny.cz/archiv.aspx?id=171&idr=1&idci=1
Z průzkumu reprezentativního souboru 1092 dětí ve věku 10-14 let vyplývá, že žádnou knihu za měsíc nepřečte pouze 26% dětí, všechny ostatní děti uvádějí, že za měsíc přečtou minimálně jednu (43%), někdy i více knih. Podíl čtenářů, které můžeme chápat jako zralé čtenáře, je v této věkové kategorii nižší a pohybuje se okolo třetiny dětí, zejména dívek. Mezi dívkami zvládne měsíčně dvě a více knih 38%, zatímco u chlapců je to necelá čtvrtina. Analýza obsahuje i další údaje, viz odkazy výše.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.12.2010 10:45
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu