cestování - Albánie
Text dotazu
Dobrý den,
zajímaly by mě informace ohledně cykloturistiky v Albánii. První se týká počasí - jaké bývá počasí v letních měsících (teplota, četnost srážek) na severu Albánie v horách - je mi jasné, že v horách se počasí mění poměrně rychle, ale alespoň orientačně určitě existují nějaké informace. Dále, zda je možné se v této oblasti pohybovat i osobním autem anebo je lepší nechat auto "ve městě". A ještě jedna věc: ráda bych dostala nějaké tipy na výlety - kam se stojí za to podívat - takový přehled známých "cyklotras".
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
Albánie je oblast se středomořským podnebím, pro které jsou příznačná horká a suchá léta a vlhké zimy s častými dešti. V horských oblastech převažuje kontinentální klima s výraznými sezónními výkyvy teplot. Všeobecně platí, že teplé období je od června do září. V nejteplejším měsíci – červenci – bývá velice horko a teploty ve vnitrozemí (včetně horských měst) mohou dosahovat až 40°C. V nejvyšších horách v severovýchodních  roklích leží však po celý rok sníh. Průměrná roční teplota se v severoalbánských oblastech pohybuje od 14,8°C. Průměrná roční srážkovost činí v severních horských oblastech 2000-2500 mm (nejvyšší roční počet srážek 3094 mm na metr čtvereční byl zaznamenán kolem severoalbánské vesnice Bogë). Především v červnu, červenci a srpnu vystupují v severní Albánii ledové větry.
Stav silnic je v Albánii velmi zoufalý. Jízdu po horských šotolinových silničkách (na mapě bývají označovány stejně jako asfaltové) většinou zvládnou jen terénní vozidla z nahonem na čtyři kola a vysoké náklaďáky. Do mnoha chráněných rezervací se obecně lze jen těžko dostat. V nejzapadlejších a nejvyšších oblastech zcela chybí infrastruktura.
Navzdory tomu, že jsou cyklistické zájezdy do Albánie stále populárnější, zatím nebyl v češtině vydán žádný průvodce, který by obsahoval podrobnější informace k možnostem provozování cyklistiky v Albánii. Několik tipu na cyklovýlety najdete v průvodci od Gillian Gloyerové, vydaným nakladatelstvím Jota. Cyklistika není v Albánii příliš rozvinuta, ale mnoho oblastí je velice vhodných pro ježdění na trekových nebo horských kolech. Inspiraci pro Vás může být i nově vydaná kniha Jana Vlasáka:
Vlasák, J.: V Albánii nejsou lvi : s cyklotrempem zemí bunkrů a kalašnikovů / Jan Vlasák
Plzeň : Cykloknihy, 2010.
(doporučujeme i cestopis na stránkách: http://www.nakole.cz/clanky/467-balkanska-setkani-1-pres-srbsko-a-cernou-horu-do-albanie.html). Dále mohou být pro představu pomocné následující odkazy:
http://bicycletouringpro.com/blog/bicycling-albania-europes-most-dangerous-country/
https://www.worldtravelguide.net/guides/europe/albania/
Konkrétnější informace Vám jistě poskytnou cestovatele a turisté, kteří již cyklistické výlety do Albánie absolvovali. V této věci se můžete obrátit na uživatele internetových diskuzních fór http://www.nakole.cz/diskuse/cestovani-na-kole/albanie/.
Zdroje:
Gloyerová, G.: Albánie. Brno : Jota, 2010.
Dvořák, V. a kol.: Albánie : Turistický a vlastivědný průvodce. Brno : Kudrna, 2005.
Obor
Tělesná výchova a sport. Rekreace
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
22.05.2012 09:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu