cesta kolem světa, Češi
Text dotazu
Dobrý den, mám prosbu. Mohli byste mi prosím sdělit celé jméno českého cestovatele, který obeplul zeměkouli.
Odpověď
Nize uvedena kniha zminuje dva Cechy, kteri jako prvni vykonali cestu kolem sveta - F.W.Sieber v letech 1822-1824 (ne zcela jiste) a J.Jilek v letech 1837-1841. Z knihy vybirame casti, ktere popisuji prubeh obou cest.
MARTINEK, Jiri, MARTINEK, Miloslav. Kdo byl kdo nasi cestovatele a geografove. Praha : Nakladatelstvi Libri, 1998. 509 s. ISBN 80-85983-50-8. - podrobne zivotopisy naleznete na s. 224 (Jilek) a s. 379-380 (Sieber)
Sieber Franz Wilhelm (30.3.1789 Praha - 15.12.1845 Praha) ceskonemecky prirodovedec a cestovatel - jako prvni cestovatel z ceskych zemi objel v letech 1822-1824 cely svet "Prahu opustil 14.3.1822 a pres Jenu, Norimberk a Karlsruhe dojel do Parize. Pod dvou tydnech pokracoval do Londyna a odtud se plavil k mysu Dobre nadeje. Dostal se az do Australie, kde jeho lod zakotvila 1.7.1823 (v Sydney). Na patem kontinente ziskal bohaty prirodovedny i etnograficky material. Pri ceste kolem sveta, pokud je znamo (nenapsal o ni zadny cestopis), Sieber navstivil Asii, Australii (1823) i Jizni Ameriku.
Jilek Jan (1818 Litomysl - datum a misto umrti neni uvedeno) cesky reznik a cestovatel Z Cech odesel v 18 letech, v roce 1836, pres Drazdany, Gdansk, Sankt Peterburk, Luebeck a Amsterodam se dostal do Londyna. "Na Vanoce 1837 pak odplul az do Australie. Cestou poznal Madeiru (12.1.), pocatkem brezna spatril Kapske Mesto, pak lod pokracovala do Bombaje, Madrasu a Singapuru. Cilem plavby byla Batavie (Jakarta) na Jave, kam se Jilek dostal 16.6. Pres leto se tu opet zivil reznicinou a 6.9. nastoupil na lod s nakladem ryze, plujici do Sydney. Po nebezpecne plavbe pres Torresovu uzinu dorazil na paty kontinent 16.10.1838.... Vratil se pres JIzni Ameriku do Cech a jiz v roce 1841 se v Kwetech ceskych objevila zprava o Jilkove navratu do Litomysle."
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.02.2008 10:57
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu