český knižní trh za 1. republiky
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat, kde by se dali
nalézt informace o stavu českého knižního trhu mezi lety 1900 - 1945. Děkuji
za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
představu o českém knižním trhu první poloviny 20. století si můžete udělat prostřednictvím dobových dokumentů. Využít můžete adresáře českých knihkupců a nakladatelů:
* Adresář českých knihkupců a nakladatelů, dále českých knihtiskáren, knihařů a papírníků. Ročník 2. V Třebíči na Moravě : Jindřich Lorenz, 1900. (digitalizovaný dokument - dostupný v Národní knihovně ČR v rámci systému Kramerius (http://kramerius.nkp.cz/kramerius/ )
* Lorenzův adresář českých knihkupců, nakladatelů a příbuzných oborů. Roč. III-XIII. Třebíč : Lorenz, 1902-1931.
knihy:
* NOSOVSKÝ, Karel. Knihopisná nauka a vývoj knihkupectví československého. V Praze : K. Nosovský, 1927.
* GOLUB, Ilja. Kniha v době krise : literární produkce Československé republiky 1929-1935. V Praze : Ústřední spolek československých knihkupeckých účetních, 1937.
a také periodika:
* Knihkupecký oznamovatel. Praha : Čsl. grafická unie, 1900-1924
dále:
* Československý knihkupec : orgán Spolku knihkupců a nakladatelů Československé republiky v Praze, Gremia knihkupců a nakladatelů v Praze a Východočeského gremia knihkupců v Hradci Králové. Praha : Čsl. grafická unie, 1924-1938.
dále:
* Knihkupec a nakladatel : Orgán Spolku knihkupců a nakladatelů ČSR v Praze, Praha : Čsl. grafická unie, 1939-1948.
Slovník nakladatelů mezi lety 1849 - 1949 vytváří a volně na internetové stránce: http://www.slovnik-nakladatelstvi.cz/ zpřístupňuje odborník na dané téma u nás - PhDr. Aleš Zach. O některých nakladatelstvích se podrobněji rozepisuje ve svých článcích (viz Bibliografie české literární vědy (od roku 1961) Ústavu pro českou literaturu: http://www.ucl.cas.cz/cs/databaze/bibliograficke-databaze
V obecné rovině se o literatuře, nakladatelích a knižním trhu za První  republiky píše například v knize:
* KÁRNÍK, Zdeněk. České země v éře První republiky (1918-1938). Díl třetí, O přežití a o život (1936-1938). 1. vyd. Nakl. údaje Praha : Libri, 2003. ISBN 80-7277-119-1.
Další literatura k tématu:
* ŠMEJKALOVÁ, Jiřina. Kniha : (k teorii a praxi knižní kultury). 1. vyd. Brno : Host, 2000. ISBN 80-7294-005-8.
* BOHATCOVÁ, Mirjam. Česká kniha v proměnách staletí. 1. vyd. Praha : Panorama, 1990. ISBN 80-7038-131-0.
* HALADA, Jan. Člověk a kniha : úvod do nakladatelské specializace : určeno pro posl. fak. sociálních věd Univ. Karlovy. Praha : Karolinum, 1993.
Více literatury k tématu můžete dohledat kombinací klíčových slov popřípadě využitím předmětových hesel, která jsou uvedena u jednotlivých záznamů, prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc , Souborného katalogu ČR:  http://aleph.nkp.cz/cze/skc  či Jednotné informační brány: http://www.jib.cz .
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.10.2011 09:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu