českoslovenští vědci
Text dotazu
Dobrý den,
moc Vás prosím o zaslání a vyhledání informací o československých vědcích 20.století a československých vynálezech. ( našla jsme Schinzela Karela, Heyrovského Jaroslava a Ottu Wichterleho, ale potřebovala bych vědce i z jiných oborů?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
hlavní vědce a vynálezce  jste si již našla sama, ti ostatní, snad méně známí, se hledají hůř.
Čerpat byste mohla z KVÍTEK, Martin. Průkopníci vědy a techniky v českých zemích. Praha: Fragment, 1994.
Ilustrované dějiny vědy a techniky v českých zemích uvádí velké množství různých oborů; i tady byste mohla najít některé informace o vynálezech. Např. parní lokomotivy ČKD a Škoda ve 20.stol. patřily k chloubě československého strojírenství, rozmach bavlnářství na zač. 20. stol. - odborné textilní školy jako pohon parní stroj, nebo také elektromotory;  strojová výroba lahví začala v Čechách kolem roku 1908 a o dva roky později výroba okenního tabulkového skla; ve 20. století mechanizace výroby papíru - křídový papír, papír na reklamu, prospekty a časopisy, papíry na kreslení, balení, na výrobu papírových květin a dekorativních předmětů, velmi žádaný byl jemný papír cigaretový; na sklonku první republiky se stal populárním luxusní rychlíkový motorový vůz  M 290 "Slovenská strela", vyrobila ho firma Ringhoffer-Tatra pro spojení mezi Prahou a Bratislavou. Od poloviny  20. stol. se ČSD snažily nahradit parní trakci výkonnější elektrickou a dieselmotorovou.
Laurin - Klement po roce 1905 začal vyrábět motocykly a také automobily, v roce 1907 značka Praga, od roku 1925 Škoda v Mladé Boleslavi
13.5.1911 - Jan Kašpar, veškeré letecké aktivity do roku 1914 byly podnikány několika leteckými nadšenci, kteří si letouny stavěli sami a svým pokusům obětovali veškerý čas, peníze a někdy i zdraví.
František Křižík - propagoval používání elektřiny ve všech  oblastech života - v provozech továren, v domácnostech, dopravě, v osvětlování obcí i zemědělství; na přelomu 19. a 20. století se zasloužil o elektrifikaci městské dopravy v Praze a Plzni a elektrifikaci mezi městy Tábor a Bechyně.
Od roku 1900 zaveden střídavý proud, od roku 1919 platil elektrifikační zákon.
Zdroj:
HOZÁK, Jan a ŠTOLL, Ivan. Ilustrované dějiny věda a technika v českých zemích. Praha: Fragment, 2002.
MAYER, Daniel. Pohledy do minulosti elektrotechniky. Objevy a myšlenky, vynálezy a osobnosti. České Budějovice: Kopp, 1999.
Čerpat byste mohla asi i z některé z následujících knih, které jsme vybrali z volně přístupného elektronického katalogu NK ČR na www.nkp.cz, báze NKC:
Pacner, Karel, 1936-
Cesti vedci v exilu / Karel Pacner, Frantisek Houdek, Libuse Koubska. -- Vyd. 1.. -- Praha : Karolinum, 2007. -- 359 s. : il., portrety ; 21 cm
ISBN 978-80-246-1412-0 (broz.)
. -- Obsahuje bibliografii. -- Vydavatel: Univerzita Karlova v Praze
Houdek, Frantisek, 1950-
Koubska, Libuse, 1948-
Univerzita Karlova
* vedci -- Cesko -- 19.-20. stol.
* vedci -- emigrace
* exil -- Cesko -- 19.-20. stol.
* veda -- Cesko -- 19.-20. stol.
* politicka emigrace -- Ceskoslovensko
* sborniky * medailony
Signatury:* 54 H 276499* 54 H 276536* 54 H 282984* I 472484
Cerny, Frantisek
Jak se odmenuji vynalezci a zlepsovatele? / zpracoval Frantisek Cerny. -- 1. vyd.. -- Praha : Ustav stavebnich informaci, 1987. -- 116 s. ; 20 cm
ISBN (Broz.)
Obalka P. Zloch -- Vydavatel: CSR. min. stavebnictvi -- Rozmn. -- 3000 vyt.
Ceskoslovensko. Ministerstvo stavebnictvi
* Vynalezectvi - zlepsovatelstvi - odmenovani - stavebnictvi
Signatury:* 54 H 130830* I 296948
Jakl, Ladislav
Konecna rozhodnuti ve vecech vynalezu / [Sest.] Ladislav Jakl. -- 2. vyd.. -- [Praha] : Urad prumysloveho vlastnictvi, 1994 (Praha : Print Express). -- 119 s. ; 21 cm
ISBN 80-85100-37-1 (broz.) ISBN 85 100-37-1 (chyb.) : Kc 88,00
Obalka Miroslav Tvrdik -- 1. vyd. vyslo v r. 1967 v Uradu pro vynalezy a patenty -- Vecny rejstrik -- 400 vyt.
Tvrdik, Miroslav
* Ceskoslovensko. Urad pro patenty a vynalezy
* prumyslova prava * prumyslove vlastnictvi * soudni rozhodnuti * vynalezy * Ceskoslovensko
* sbirky
* vynalezy - rozhodnuti soudni - Ceskoslovensko - r. 1960-1965 - sbirky
* Urad pro patenty a vynalezy, Praha - rozhodnuti soudni - r. 1960-1965 - sbirky
Signatury:* 54 H 148859* I 341218
Skalicky, Jaroslav
Zaslapane projekty / Jaroslav Skalicky, Karel Belohlavy. -- Vyd. 1.. -- Praha : Ceska televize, 2010. -- 125 s. : il., mapy, portrety, faksim. ; 25 cm. -- (Edice Ceske televize)
ISBN 978-80-7404-054-2 (vaz.)
Belohlavy, Karel, 1952-
* Zaslapane projekty
* televizni porady -- Cesko
* objevy a vynalezy -- Ceskoslovensko
* technika -- Ceskoslovensko
* kultura -- Ceskoslovensko
* programy a projekty -- Ceskoslovensko
* programy a projekty -- politicke aspekty
* komunisticky rezim -- Ceskoslovensko
* popularne-naucne publikace
Signatury:* 54 F 104197* 54 F 104381* 54 F 104386* II 164026
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.02.2014 18:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu