československé legie v Rusku
Text dotazu
Potrebuji informaci o Sibirskem presunu legie v roce 1918.
Odpověď
Dobrý den,
o sibiřském přesunu československých legií v roce 1918 (tzv. Sibiřské anabázi) uvádíme pouze stručné informace, více se dozvíte v publikacích a zdrojích uvedených níže.
Československé legie se ocitly ve velkém nebezpečí po bolševiském převratě (1917), které bylo odvráceno zachováním Masarykovy zásady naprosté neutrality Československa ve vnitřních sporech Ruska (roku 1917 se Masaryk ujal řízení československého odboje v Rusku). Ale poněvadž po úplném rozvratu ruské fronty bylo třeba očekávat sjednání míru mezi Ruskem a jeho německorakouskými nepřáteli, rozhodl se Masaryk začátkem roku 1918, že celý československý armádní sbor bude přemístěn na západní frontu dalekou cestou přes Vladivostok a stane se součástí autonomní československé armády ve Francii. Koncem února 1918 se vydala padesátitísícová armáda československá na cestu železnicí do Vladivostoku. Dostala se do vážného nebezpečí rychlým postupem německého vojska, jež bylo povoláno občanskou vládou ukrajinskou proti bolševikům. Ale podařilo se jí (v březnu) úspěšně odrazit německou přesilu a uvolnit si cestu na východ.
I potom však narážela na vzrůstající obtíže, které jí způsobovaly místní sověty z obavy, aby se českoslovenští vojáci nepřipojili k protibolševickému hnutí. V květnu bylo dokonce z Moskvy nařízeno všem místním sovětům, aby čs. vojsko bylo odzbrojeno, rozpuštěno a vřaděno buď do ruské armády, nebo do pracovních oddílů. Když koncem května byly ve smyslu těchto rozkazů přepadeny od bolševiků dva vlaky s československými dobrovolníky, zahájila jejich východní skupina, vedená R. Gajdou, odvetnou akci s úmyslem vybudovat frontu proti bolševikům, z nichž se zatím stali spojenci Německa. Po úspěšných tříměsíčních bojích se jednotlivé skupiny československé armády spojily a tato armáda ovládla celou sibiřskou magistrálu v délce asi 8000 km. Tyto skvělé úspěchy čs. armádního sboru, jež vzbudily údiv v celém světě, způsobily, že byla nejen sovětské vládě, nýbrž hlavně Německu uzavřena cesta k sibiřským zásobám potravin a surovin a že byl zmařen plán užít německých zajatců utábořených na Sibiři k posilnění německého vojska.
Zdroj: KROFTA, Kamil. Dějiny československé. Praha: Sfinx, 1946. 914 s.
Uvádíme publikace k tomuto tématu, které má Národní knihovna ČR ve svém fondu (vyhledáno v el. katalogu NKC http://sigma.nkp.cz/F/?func=file&file_name=find-a&local_base=nkc ):
1) SAK, Robert. Anabáze : drama československých legionářů v Rusku (1914-1920). Jinočany : H & H, 1996, c1995. 174 s. ISBN 80-85787-86-5.
2) KRATOCHVÍL, Jaroslav. Cesta revoluce : československé legie v Rusku. Praha : Čin, 1922.
3) Československé legie v Rusku (2001 : Praha, Česko) Československé legie v Rusku : sborník příspěvků z kolokvia 9.5.2001 v Praze. Praha : Národní knihovna ČR - Slovanská knihovna, 2003. 153 s. ISBN 80-7050-412-9.
4) Československé legie v Rusku : Malířské dokumenty. Praha : Památník Odboje, 1922.
5) KVASNIČKA, Ján. Československé légie v Rusku : 1917-1920. Bratislava : Vydav. SAV, 1963. 343 s.
6) KLEVANSKIJ, Aleksandr Charitonovič. Českoslovenští internacionalisté a legionářský sbor v Rusku. Praha : Horizont, 1973.
7) PICHLÍK, Karel. Českoslovenští legionáři : (1914-1920). Praha : Mladá fronta, 1996. 282 s. ISBN 80-204-0580-1.
8) MUŠKA, Jiří. K úloze československých legií v Rusku. Praha : Mír, 1954.
9) Pravda o legiích v Sibiři : pamětní spis 53 uvězněných důvěrníků mužstva sibiřské armády československé s úvodem o historickém významu tohoto dokumentu. V Praze : Sociální Demokrat, 1920.
10) PAPOUŠEK, Jaroslav. Rusko a československé legie v letech 1914-1918 ...= La Russie et les legions tchécoslovaques 1914-1918. V Praze: Slovan.ústav: Orbis [distributor], 1932 (Pokrok).
11) VALENTA, Ferdinand. Z Rakouska přes Rusko do Československa : Válečné vzpomínky z roku 1914 až do 1920 vypravuje vojín ruské legie. Mor. Krumlov : nákl. vl., 1928. 249 s.
WWW stránky s tematikou československých legií:
* Československé legie 1914 - 1920 http://www.cslegie.wz.cz/rusko.htm
* Československé legie v Rusku, Itálii a Francii
http://www.svedomi.cz/on/on_pat_legie.htm#002
* Ruská legie http://claymore.rfmh.org/~hrabe/ruska_anabase/z/d_z_004.html
* Sibiřská anabáze čs. legií http://www.payne.cz/2xS43907/valka2.htm
* Rozhovor National Geographic s Václavem Bartuškou, který již několik let pátrá po památce čs. legionářů
http://www.national-geographic.cz/detail.asp?id=615
* Československé legie
http://vstupnistranka.wz.cz/prvnisvetovavalka/legie.php
Pokud byste měl zájem o ještě podrobnější informace, potom bychom Vám doporučovali Vojenský historický ústav, http://www.militarymuseum.cz/ .
Dotaz II:
Dekuji. V Internetu na volani "Ceske legie v Rusku" je malem 14000 udaju. Mne zajima informace o zlate Kolcaka, kdy bylo vraceno a komu. Doklady jake jsou a kdy. Nalezl jsem ze ze 8 vagonu vratili 7 Trockemu, ktere ukoristily vedle Kazane. Jeden vagon si nechali jako pojistku pro odjezd do vlasti. Kazdopadne za informaci Vam dekuji. O Ceske legie jsem hodne cetl, ale proticeska kampan' v Ruskych mediich mne pobudily k priprave clanku . Redaktor mi slibil ze to zverejni. Mam v te praci spoustu obtizi, vcetne omezeni o vstupu do Internetu, porouchal jse mi aj komputer doma, ale musim do ukoncit.
Odpověď:
Ozývám se až po nějaké době, ale podařilo se mi najít několik článků o carském pokladě, resp. zlatu Kolčaka. Snad Vám alespoň trochu pomohou při Vaší práci.
1) SINAI, Róbert. Ruský poklad u československých legionárov v roku 1920 -
http://www.zivotpo.sk/modules.php?name=News&file=article&sid=2609
2) VÁGNER, Jan. Trocha historie nikoho nezabije - http://www.cibulka.com/nnoviny/nn1995/nn1195/obsah/29.htm
3) CLEMENTIS, Svätoboj. Zlaté prekliatie - http://www.prop.sk/zlate.htm
4) MAREK, Vladimír. Zlaté vlaky. Areport, čtrnáctideník Ministerstva obrany ČR, str.26 - http://www.army.cz/avis/areport2005/ar5str.pdf
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.02.2008 15:16
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu