Českoslovanská Beseda Svatopluk Čech (exilové spolky)
Text dotazu
Dobrý den, rád bych se pozeptal, jestli existuje spolek "Beseda Svatopluk Čech", kde má sídlo, od kterého roku je funkční a co je obsahem spolku. Dškuji.
Odpověď
Dobrý den, podle informací v publikaci Československý exil a krajanské hnutí ve Švýcarsku 1945-1989 vznikl krajanský spolek Českoslovanská Beseda Svatopluk Čech v Curychu v roce 1910 a snad navázal na tradici někdejšího spolku Hus.
V současnosti je tento spolek  sdružen ve Svazu spolků Čechů a Slováků ve Švýcarsku.
Na internetu jsme nalezli dve adresy Besedy Svatopluka Cecha:
* http://www.tschechien-schweiz.ch/czcons/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=51
* http://www.svaz-spolku.ch/752.html?*session*id*key*=*session*id*val*.
Další informace můžete nalézt v knize Československý exil a krajanské hnutí ve Švýcarsku v letech 1945-1989 či v článku Češi ve Švýcarsku, zmínky o spolku jsme nalezli i v knize Cestami demokracie. Dostupné prameny k historii spolku jsou popsány v článku Výzkumná základna studia historie ...:
* TRAPL, Miloš; SKOUPÝ, Arnošt; KOUŘIL, Miloš. Československý exil a krajanské hnutí ve Švýcarsku v letech 1945-1989. Olomouc : Univerzita Palackého, 2004. 111 s. ISBN 80-244-0840-6.
* BROUČEK, Stanislav. Cestami demokracie : ke stému výročí vzniku Besedy Slovan v Ženevě. Ženeva ; Praha : Beseda Slovan v Ženevě ; Etnologický ústav Akademie věd ČR v Praze, 2001. 117 s. ISBN 80-80-85010-29-1.
* KOŘALKA, Jiří. Češi ve Švýcarsku. In Češi v cizině. 9. Praha : Ústav pro etnografii a folkoristiku AV ČR v Praze, 1996 s. 133-135. ISBN 80-85010-50-X.
* SKOUPÝ, Arnošt; TRAPL, Miloš. Výzkumná základna studia historie českých krajanských komunit a československého exilu ve Švýcarsku. Acta Universitatis Palackianae Olomucensis. Historica. 2002, 31, s. 337-343.
Online -
http://publib.upol.cz/~obd/fulltext/Historica%2031-2002/historica31-30.pdf
V případě hlubšího zájmu bychom Vám doporučili obrátit se na Centrum pro československá exilová studia, v přehledu publikační činnosti Centra je uvedeno poměrně velké množství článků k problematice krajanů ve Švýcarsku a krajanských spolků ve Švýcarsku - http://exil.upol.cz/pages/publcin.php.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.02.2008 10:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu