Českomoravská transverzální dráha
Text dotazu
Přesná formulace dotazu: Výskyt informací o plánování, stavbě a provozu Českomoravské transverzální dráhy.
Odpověď
Vážený pane, zvláštních pramenů o čekomoravské transverzální dráze jsme mnoho nenašli. Stručnou zmínku (a patrně i další) byste našel na stránkách ČD (http://www.cd.cz/static/old/Zeleznicar/MCD/Mcd2002/m2vltav.htm).
Výstavbě dráhy věnují kapitolu nebo ji zmiňují:
Naše lokálky : místní dráhy v Čechách, na Moravě a ve Slezsku / Stanislav Pavlíček. -- Praha : Dokořán, 2002. (s. 68-69).
Stanislav Pavlíček, "Výstavba místních drah v Čechách (1877-1911), in:
Dějiny vědy a techniky. 2, Z dějin železniční dopravy v českých zemích / [uspořádal Jaroslav Folta, Milan Hlavačka]. -- Praha : Národní technické muzeum, 1996, s. 32. (pasáž odpovídá víceméně kapitolce v předchozí Pavlíčkově knize, tam je ale doplněná a aktualizováná).
Přehledné dějiny československých železnic 1824-1948 / [Autor:] Miloslav Štěpán ; [Úvod:] Josef Panáček. -- 1. vyd.. -- Praha : Dopravní nakladatelství, 1958. (zmínka s. 142).
Zrození železnic v Čechách, na Moravě a ve Slezsku / Pavel Schreier. -- Praha : Baset, 2004. (popisuje historii jednotlivých úseků železnic podle číslování dnešního jízdního řádu, takže je třeba vyhledat příslušné části).
Více informací byste patrně našel v archivech, poměrně rozsáhlý soupis zdrojů uvádí S. Pavlíček v první z uvedených knih.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.10.2008 15:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu