české vlády, složení
Text dotazu
Dobrý den, potřebuji prozkoumat zastoupení členů politických stran ve vládách do roku 1952. Potřebuji znát seznamy členů ministerstev - zda-li byli členy KSČ nebo bezpartijní? Zabýval se někdo tímto výzkumem? Jistě existuje archív ministerstev, pokud daná práce neexistuje, mohu dostat zprávu ohledně archívu?
Děkuji
Odpověď
Dobrý den, ucelený seznam členů vlád ve Vámi uvedeném období, tj. do roku 1952, nebyl dosud sepsán. Procházeli jsme katalogy a databáze dostupné na WWW:
http://sigma.nkp.cz/F/  a portál Jednotná informační brána (JIB) www.jib.cz . Nalezli jsme pouze dílčí poublikace, pojednávající pouze o určité časové výseči. např.:
* SVOBODOVÁ, Renata. První vláda osvobozené Československé republiky. Praha:Ministerstvo informací, 1945.
Předmět: biografie, politici, rok 1945, vláda, vývoj po 2. světové válce, Československo.
- kniha je ve fondu: Studijní a vědecká knihovna Hradec Králové, sign. 200 202; AV ČR - Ústav pro soudobé dějiny Praha, sign. I b 75; Studijní a vědecká knihovna Plzeň, sign. 8G1021, 31 A 51605.
Boj o Hrad : vnitropolitický vývoj Československa 1918-1926 na půdorysu zápasu o prezidentské nástupnictví. /1./, Hrad a Pětka / Antonín Klimek. -- Vyd. 1.. -- Praha : Panevropa, 1996. -- 432 s., [16] s. obr. příl. : il., portréty ; 21 cm
Boj o Hrad : vnitropolitický vývoj Československa 1926-1935 na půdorysu zápasu o prezidentské nástupnictví. 2., Kdo po Masarykovi? / Antonín Klimek. -- Vyd. 1.. -- Praha : Panevropa : Institut pro středoevropskou kulturu a politiku, 1998. -- 591 s., [8] s. obr. příl. : portréty ; 21 cm
(V této publikaci je uvedeno složení vlád i stranická příslušnost ministrů do r. 1935.)
Informace o členech vlády by jste však mohl najít v Národním archivu http://www.nacr.cz/ . Zde jsou uloženy sbírky Oddělení státní správy z let 1918-1945 a Oddělení fondů státní správy z let 1945-1992. Prvně zmíněné oddělení obsahuje archivní fondy ústřední státní správy Republiky československé v letech 1918-1945, lze jmenovitě uvést Předsednictvo ministerské rady, Ministerstvo vnitra (zejména stará i nová registratura), Ministerstvo školství, Ministerstvo sociální péče, Ministerstvo financí, Ministerstvo železnic, Ministerstvo pošt a telegrafů, Ministerstvo veřejných prací, Ministerstvo průmyslu, obchodu a živností, Ministerstvo zemědělství.
Druhé jmenované oddělení nabízí kmenové archivní soubory Ministerstva vnitra II., Ministerstva financí, Ministerstva zemědělství II., Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva školství a kultury, Ministerstva kultury a další rozsáhlé archivní soubory resortů průmyslu, sociální péče, dopravy a spojů, zahraničního obchodu, vědeckotechnického rozvoje, plánování, státní kontroly, statistiky, památkové péče a životního prostředí.
Podrobnější informace o skladbě fondů naleznete na adrese http://www.nacr.cz/C-fondy/pruv.aspx .
Průvodce pro badatele, nabízené služby Národního archivu, ceník služeb či provoz badatelen jsou uveřejněny na http://www.nacr.cz/B-prover/pruv.aspx .
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.11.2008 11:09
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu