české vesnice v Rumunsku
Text dotazu
Kde jsou v Rumunsku české vesnice?
Odpověď
Na jihu rumunského Banátu je dosud 6 českých vesnic:
Bigar (Bígr)
Eibenthal (Eibentál) s hornickou čtvrtí Baia Noua (Ujbánie)
Girnik (Gernik)
Ravensca (Rovensko)
Sft. Elena (Svatá Helena; nejstarší, zal. 1824-25)
Sumita (Šumice)
Lokality s českou menšinou:
vesnice Berzasca (Berzáska)
Cozla (Kozlu)
Liubcova (Lubková)
Zlatita (Zlatice)
města Anina
Bozovici (Božovice)
Karansebes (Karansebeš)
Moldova Noua (Nová Moldava)
Orsova (Oršava)
Resita (Rešice)
Timisoara (Temešvár)
Podle :
Urbánek, Radim. Češi v rumunském Banátu : doprovodná publikace k výstavě České vesnice v rumunském Banátu. Vysoké Mýto : Regionální muzeum, 2003. 24 s.
Hroch, Pavel. Ve Valašsku zůstáváme : čeští krajané v Rumunsku. Brno : Společnost pro kulturu a dialog K2001, 2002. 63 s.
Mezi krajany v rumunském Banátu : Gernik očima studentů Fakulty humanitních studií ZČU v Plzni. Plzeň : Diecézní charita Plzeň; Katedra sociologie a politologie FHS ZČU, 2001. 28 s.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.01.2008 09:50
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu