české svátky z 19. století
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych vědět, jaký (nejlépe český) svátek pochází z 19. století a popř. něco o něm, moc děkuji
Odpověď
Dobrý den,
svátek, který se začal v Čechách a na Moravě slavit v 19. století byl den slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Do křesťanské liturgie jej zařadil papež Lev XIII. dne 30.9.1880 encyklikou Grande munus ( Velký úkol ). Svátek stanovil na 5. července. Tento den ovšem nemá se životem obou svatých nic společného. Nejspíše se tak stalo se záměrem zastínit a potlačit připomínkové oslavy úmrtí Jana Husa ( 6. července ). Již Pius IX., předchůdce Lva XIII., prosazoval uctívání památky slovanských věrozvěstů. Od roku 1863 se konaly připomínkové akce v diecézích na Moravě, v Chorvatsku a Slovinsku, od roku 1865 také na Slovensku.
V Čechách vyzvedli Cyrila a Metoděje z pozapomnění čeští obrozenci 19. století. Prostřednictvím těchto světců poukazovali na slovanskou vzájemnost.
V pravoslavné církvi se připomínka Cyrila a Metoděje slaví 11. května a u římskokatolické církve 14.února.
Více se o životě a působení věrozvěstů dozvíte v knihách:
PRACNÝ, Petr. Český kalendář světců. 1.vyd. Praha: EWA Edition, 1994. ISBN 80-85764-05-9
BUBEN, Milan M.; KUČERA, Rudolf; KUKLA, Otakar A. Svatí spojují národy.
Portrét evropských světců. 1.vyd. Praha: PANEVROPA, 1994. ISBN 80-85846-00-4 další zdroje:
http://www.bbc.co.uk/czech/domesticnews/story/2005/07/050705_cz_cyril_and_method_0900.shtml
Obor
Antropologie, etnografie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.12.2007 10:47
Anonym píše:
Čtvrtek 08.09.2022 01:36
Svátek sv. Cyrila a Metoděje (resp. nyní slavnost, nějakou dobu i v Čechách - ještě v roce 1990 to byl v Čechách svátek a na Moravě slavnost) se nezačal slavit v 19. století, pouze byl v 19. století přeložen z 9. března na 5. července. Encyklika Grande munus se vztahovala na Čechy, Moravu a Chorvatsko. Nyní se na např. slaví sv. Cyril a Metoděj na Slovensku 5. července (slavnost) a v Německu (jakož nejspíš i ve většině dalších zemí) 14. února (svátek).
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu