České překlady Notre Dame de Paris od Victora Huga
Text dotazu
Zajímá mě, proč je překlad francouzské knihy od V.
Huga Notre Dame de Paris, který vyšel roku 1975 v nakladatelství Práce pod
názvem Zvoník u Matky boží, zkráceným a přepracovaným vydáním původní knihy,
jež byla přeložena stejnou překladatelkou (Milena Tomášková) v roce 1968
(vydáno v Odeonu). Může to souviset s politickou situací v Československu po
roce 1968?
Odpověď
Dobrý den,
proč je vydání knihy přepracované a zkrácené, a zda je poplatné době, resp.politické situaci, se můžeme pouze dohadovat.
Počet stran se u jednotlivých vydání Zvoníka u Matky Boží/Chrámu Matky Boží V.Huga liší, první vydání bylo nejrozsáhlejší. Rozsah stran samozřejmě záleží také na formátu knihy a velikosti písma.
Výsledná podoba knihy záleží na dohodě vydavatele, vlastníka autorských práv a překladatele.
Překladatelkou a upravovatelkou všech vydání byla vždy Milena Tomášková.
Nejkratší vydání je z roku 1964 : 317 stran, vydání z roku 1975 má 350 stran. Nepodařilo se nám porovnat Vámi zmíněná vydání, protože to pozdější není dostupné (pravděpodobně se jedná o ztrátu).
Jednotlivá vydání pro přehled uvádíme níže :
-Chrám Matky Boží v Paříži. Praha : SNKLHU, 1955. 535 stran.
-Chrám Matky Boží v Paříži. Praha : SNKLHU, 1956. 508 s.
-Chrám Matky Boží v Paříži. Praha : SNKLHU, 1964. 317 s.
-Chrám Matky Boží v Paříži. Praha : SNKLHU, 1968. 404 s.
-Zvoník u Matky boží. Praha : Práce, 1975. 350 s.
-Chrám Matky Boží v Paříži. Praha : SNKLHU, 1978. 407 s.
Pro více informací Vám doporučujeme zkusit se obrátit na Ústav pro českou literaturu AV ČR, http://www.ucl.cas.cz/cs/knihovna/elektronicky-katalog.
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.12.2010 10:20
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu