České dráhy za 2. světové války
Text dotazu
Dobrý den, četl jsem, že prý za 2. sv.v. české
dráhy úmyslně dodržovaly předpisy, aby poškodily Němce. Je to pravda?
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se za zpoždění v odpovědi - z provozních důvodů od nás zodpovězení Vašeho dotazu vyžadovalo více času.
To, co píšete, je pravda. Dovolím si zacitovat úryvek z knihy Josefa Honse Šťastnou cestu : vyprávění o pražských nádražích: "Písek sypaný posunovači do ložisek vozů, je symbol: jakoby čísi ruce nasypaly písek do celého železničního stroje, tak pomalu a skřípavě běží. Železničáři nesměji nosit do služby ani kapesní nože, a přece jsou brzdové hadice přeřezány; v seřaďovacím nádraží ve Vršovicích sedí němečtí úředníci a gestapáci, a přece lidé z výtopny dodávají výbušné brikety do ostatních českých výtopen, a Němci se dlouho diví, co nevybuchlých třaskavin z dolů je v uhlí na lokomotivách. Vozy běhají pomalu, při posunu se tříští, vlaky s horkými ložisky vozů zůstávají stát na trati, v topeništích německých lokomotiv vybuchují nálože hodiny po odjezdu z výtopen, vozy na trati hoří - stačí dát do zavřeného vozu petrolejovou lampičku nebo do slámy zápalnou patronu.
Železničáři přelepují směrovací nálepky vozů s vojenským materiálem falešnými a vozy pak bloudí sem tam po celé okupované Evropě. . vlaky se zpožďují, výkony seřaďovacího nádraží jsou poloviční". Značná část železničářů se zapojila do domácího a zahraničního odboje, poskytovali pomoc partyzánům při destrukcích trati a železničních objektů.
O české železnici v odboji přímo pojednává kniha:
Kavan, B. - Hysek, J.: Železnice v odboji : Črty a záznamy ze dnů osvobození v oblasti stanice Hradec Králové a jiné vzpomínky. Hradec Králové: Oblastní podniková rada Státních drah Hradec Králové, 1946.
Zdroje:
Hons, J.: Šťastnou cestu : vyprávění o pražských nádražích. Praha: Orbis,
1961
Schreier, P. - Štecha, I. (edd.): Železnice a armáda. Praha: České dráhy,
2007
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.04.2010 09:10
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu