-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, ráda bych věděla, zda v poslední době nevyšla nová monografie o českých časopisech 19. nebo 20. století (či jednotlivém časopise). Děkuji.
Dobrý den, vybrali jsme z katalogu NK ČR - báze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) záznamy některých publikací z let 1997-2007, které se vztahují k historii českých periodik (novin, časopisů nebo tisku obecně) v 19. a 20. století. Kromě níže uvedených publikací vycházejí i publikace menšího rozsahu o vývoji regionálního tisku, kumulativní rejstříky časopisů nebo bibliografie regionálního tisku. Podrobnější záznamy naleznete v bázi NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc), v poli předmět stačí zadat kombinaci periodi? or časopis? or novin? or tisk? a dotaz omezit (možnosti ve spodní části vyhledávací obrazovky) na čestinu (kód jazyka dokumentu - cze), knihy (druh dokumentu - knihy) a roky vydání (např. 200? pro vyhledání dokumentů vydaných v letech 2000 až 2007). Níže uvedené publikace můžete studovat ve studovnách NK ČR na základě platného čtenářského průkazu - http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodí&submenu3=98.
JAKLOVÁ, Alena. Čechoamerická periodika 19. století. V Brně : Nadace Universitas Masarykiana : Akademické nakladatelství CERM : NAUMA, 2006. 333 s. ISBN 80-7204-427-3 (CERM) ; ISBN 978-80-7204-427-6 (chyb.) ; ISBN 80-86258-66-1 (NAUMA)
Povídka, román a periodický tisk v 19. a 20. století : sborník příspěvků ze sympozia pořádaného oddělením pro výzkum literární kultury ÚČL AV ČR v Praze 13.-14. října 2004. Vyd. 1. Praha : ÚČL AV ČR, 2005. 275 s. ISBN 80-85778-47-5.
DOKOUPIL, Blahoslav [et al.]. Slovník českých literárních časopisů, periodických literárních sborníků a almanachů 1945-2000. Brno : Host ; Olomouc : Votobia, 2002. 334 s. ISBN 80-7294-041-4 (Host) ; ISBN 80-7198-521-X (Votobia).
GABRIELOVÁ, Bronislava; MARČÁK, Bohumil. Kapitoly z dějin brněnských časopisů II. Vyd. 1. Brno : Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií : Georgetown, 2003. 142 s. ISBN 80-210-3060-7 (Masarykova univerzita) ; ISBN 80-86251-17-9 (Georgetown).
TOMEK, Václav. O českém anarchismu : česká anarchistická periodika 1880-1925. Vyd. 1. Praha : Manibus propriis, 2003. 347 s. ISBN 80-239-0808-1.
TOMEK, Václav. Český anarchismus a jeho publicistika 1880-1925. Vyd. 1. Praha : Filosofia, 2002. 573 s. ISBN 80-7007-165-6.
GABRIELOVÁ, Bronislava; MARČÁK, Bohumil. Kapitoly z dějin brněnských časopisů I. Vyd. 1. Brno : Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií : Georgetown, 1999. 142 s. ISBN 80-86251-07-1 (Masarykova univerzita) ; ISBN 80-210-2221-3 (Georgetown).
bibliografie s výkladem historie
---------------------------------
KUBÍČEK, Jaromír. Noviny a časopisy na Moravě a ve Slezsku do roku 1918 : literatura a prameny, sbírky, bibliografie V Brně : Moravská zemská knihovna, 2001. 475 s. ISBN 80-7051-133-8 ; ISBN 80-7275-020-8.
KUBÍČEK, Jaromír a kol. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 2, Časopisy. Díl 2, Časopisy České republiky 1919-1945 (CERBI C2). 3 sv. Brno : Sdružení knihoven ČR : Moravská zemská knihovna, 2006. 3 sv. (525, 544, 446 s.).
KUBÍKČEK, Jaromír a kol. Česká retrospektivní bibliografie. Řada 1, Noviny. Díl 2, Noviny České republiky 1919-1945 (CERBI N2). 2 sv. Brno : Sdružení knihoven ČR, 2004. 2 sv. (446, 276 s.).
FORMANOVÁ, Ludcie; GRUNTORÁD, Jiří; PŘIBÁŇ, Michal. Exilová periodika : katalog periodik českého a slovenského exilu a krajanských tisků vydávaných po roce 1945. Vyd. 1. Praha : Ježek : Libri prohibiti, 1999. 503 s. ISBN 80-85996-24-3.
jednotlivé časopisy, noviny
-----------------------------
VILGUS, Petr. Pestrý týden, 2. listopadu 1926 - 28. dubna 1945 : vznik, existence a zánik nejlepšího ilustrovaného týdeníku první a druhé Československé republiky a období Protektorátu Čechy a Morava. Praha ; Opava : [Petr Vilgus], 2001. 182 s. ISBN 80-238-7874-3.
TOMÁŠEK, Martin. Časopis Moravskoslezská revue 1905-1923. Ostrava : Ostravská univerzita Ostrava, Filozofická fakulta, Ústav pro regionální studia, 1999. 48 s. ISBN 80-7042-554-7.
Z času Moderní revue : sborník Památníku národního písemnictví. Vyd. 1. Praha : Památník národního písemnictví, 1997. 161 s. ISBN 80-85085-25-9.
vzpomínky
----------
TOMAN, Vlastislav. Můj život s ABC - ábíčkem. 1. vyd.. Praha : Ostrov, 2005. 207 s., viii s. ISBN 80-86289-38-9.
JUNGMANN, Milan. Literárky - můj osud : kritické návraty ke kultuře padesátých a šedesátých let s aktuálními reflexemi. Vyd. 1. Brno : Atlantis, 1999. 407 s. ISBN 80-7108-182-5.
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
--
Národní knihovna ČR
23.11.2007 15:43