česká literatura
Text dotazu
Dobrý den, potřebovala bych sehnat nějaký text ze starší české literatury (až do konce 3/4 18. století) a pomoci ho zezbrat. Tento text by měl být použitelný na 1. stupni ZŠ. Potom si mohu vybrat jakýkoliv libovolný text, který taktéž musím rozebrat (také musí být použitelný na 1. stupni). Sama si s tím nevím moc rady. Vlastně vůcec. Děkuji předem za odpověď.
Odpověď
Dobrý den, především upozorňujeme, že naše služba neslouží k řešení školních úkolů.
Pokud si se zadáním nevíte rady, je na místě se dotázat svého učitele. Můžeme vám pouze dát několik typů a doporučit literaturu. Textů ze starší české literatury, vhodných k takovému účelu, je poměrně dost. Žákům na prvním stupni by bylo možné představit např. něco ze staré české lyriky, kterou souborně vydal a doplnil komentářem J. Lehár. Dále existuje celá řada kronik, v nichž jsou zajímavé pasáže popisující známé události českých dějin a také "bájná vyprávění" (o praotci Čechovi, kněžně Libuši atd.). Ta jsou dnes známa z Jiráskova zpracování, ale mohlo by být zajímavé ukázat, z čeho Jirásek vycházel. Pak lze doporučit např. Kosmovu kroniku, Dalimilovu kroniku nebo kroniku Václava Hájka z Libočan. Pokud jde např. o barokní literaturu, je vděčným textem Labyrint světa a ráj srdce od Jana Amose Komenského, zajímavá je také barokní poezie. V pramenech uvádíme edice s komentáři.
Pokud jde o rozbor libovolného textu z české literatury, doporučujeme pro inspiraci několik příruček s rozbory a výklady děl.
Literatura:
přehledně pojednává o starší české literatuře tato příručka:
Česká literatura od počátků k dnešku / Jan Lehár ... [et al.]. -- 2., dopl. vyd. [i.e. 3. vyd.]. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2008. -- 1082 s. : il., portréty, faksim. ; 21 cm
podrobněji o starší literatuře pojednávají:
Dějiny české literatury. I, Starší česká literatura / Redaktor svazku Josef Hrabák ; Hlavní redaktor Jan Mukařovský. -- 1. vyd.. -- Praha : ČSAV, 1959. -- 531, [1] s. ; 8°
Česká středověká lyrika / k vyd. připravil a úv. studii napsal Jan Lehár ; typografie Zbyněk Kočvar. -- 1. vyd.. -- Praha : Vyšehrad, 1990. -- 406 s. ; 21 cm
Nejstarší česká epika : Dalimilova kronika, Alexandreida, první veršované legendy / Jan Lehár ; Lat. citáty přel. Rudolf Mertlík. -- 1. vyd.. -- Praha : Vyšehrad, 1983. -- 230 s. ; 20 cm
Kosmova kronika česká / [překlad Karel Hrdina a Marie Bláhová ; úvod Dušan Třeštík ; komentáře Petr Kopal]. -- Vyd. 7., (V Pasece 1.). -- Praha ; Litomyšl : Paseka, 2005. -- 301 s.
Truchlivý I, II ; Labyrint světa a ráj srdce / Jan Amos Komenský. -- Praha : NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 1998. -- 399 s. ; 18 cm
Labyrint světa a ráj srdce / Jan Amos Komenský ; [text k vyd. připravil, doslov a vysvětlivky napsal Ant. Škarka]. -- Vyd. 1. v NV. -- Praha : Naše vojsko, 1958. -- 255 s. ; 8°
Kronika tak řečeného Dalimila / [ze staročeského originálu přeložila Marta Krčmová ; přebásnila Hana Vrbová ; úvodní stať ... napsala a sestavila Marie Bláhová]. -- Vyd. 2., opr. a dopl., V Pasece 1.. -- Praha ; Litomyšl : Paseka, 2005. -- 259 s., [4] s. barev. obr. příl. : faksim. ; 21 cm
Kronika česká : výbor historického čtení / Václav Hájek z Libočan ; [vybral, k vydání připravil, předmluvou, vysvětlivkami, vydavatelskými poznámkami, slovníčkem a tabulkou pevných svátků církevního kalendáře opatřil Jaroslav Kolár]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Odeon, 1981. -- 736 s. : il. ; 8°
Obsahy a rozbory děl : k Literatuře - přehledu SŠ učiva / [Otakar Slanař ... et al.]. -- 1. vyd.. -- Třebíč : Petra Velanová, 2006. -- 255 s. : portréty ; 24 cm
Český Parnas : literatura 1970-1990 : interpretace vybraných děl 60 autorů / [text Jiří Holý a kolektiv autorů]. -- 1. vyd.. -- Praha : Galaxie, 1993. -- 405 s. ; 21 cm
Česká literatura 1945-1970 : interpretace vybraných děl / Jiřina Táborská ... [aj.] ; úvod Milan Jankovič ; obálka a graf. úprava Zbyněk Kočvar. -- 1. vyd.. -- Praha : SPN, 1992. -- 427 s. : obr., fotogr. ; 20 cm
Slovník básnických knih : díla české poezie od obrození do r. 1945 / Miroslav Červenka... [aj.] ; vazba a graf. úprava Václav Jedlička ; jmenný rejstřík Marcela Pittermannová. -- 1. vyd.. -- Praha : Československý spisovatel, 1990. -- 428 s. ; 20 cm.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.12.2008 12:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu