černá díra a Země
Text dotazu
Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli je možné že by Zemi vcucla černá díra ?? A kdyby ano co by se s námi stalo ??
Odpověď
Dobrý den,
teorie černých děr se stále vyvíjí. Na Váš dotaz tedy nelze dát v současnosti zcela jednoznačnou odpověď. Černé díry jsou velmi těžko pozorovatelné. Neodrážejí totiž světlo jako jiné objekty ve vesmíru.  Zdá se, že naše galaxie se nachází v poměrně klidné části vesmíru, což ovšem neznamená, že se zde černé díry nevyskytují. Přesto, dosud pozorované velké černé díry jsou od nás dostatečně vzdálené. Jediným  možným nebezpečím tedy mohou být tzv. bludné černé díry. Co by se stalo, kdyby naše Země "spadla" do nějaké černé díry, je taktéž stále předmětem dohadů. Nejpravděpodobnější jsou tři scénáře, které uvádí např. článek:  http://zoom.iprima.cz/jak-vypadala-srazka-zeme-s-cernou-dirou-tady-jsou-3-nejpravdepodobnejsi-scenare
Literatury, článků a dokumentů o černých dírách je k dispozici poměrně velké množství. Určitě Vám tedy v případě zájmu o tuto problematiku doporučujeme přečtení či shlédnutí některých z nich:
Např.
* HAWKING, S. W. Stručná historie času: od velkého třesku k černým dírám. Překlad Vladimír Karas. Vydání třetí. Praha: Argo, 2015. 202 stran. ISBN 978-80-257-1527-7.
* HASINGER, Günther. Osud vesmíru. Vyd. 1. V Praze: Knižní klub, 2009. 262 s., [20] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-242-2358-2.
* SUSSKIND, Leonard. Válka o černé díry: souboj se Stephenem Hawkingem o záchranu principů kvantové mechaniky. Vyd. 1. Praha: Argo, 2013. 399 s. Zip; sv. 40. ISBN 978-80-257-1021-0.
* http://vesmir.stoplusjednicka.cz/muze-zemi-pohltit-cerna-dira-ktera-se-nachazi-nejblize
* http://tn.nova.cz/clanek/nasa-varuje-vecne-hladove-cerne-diry-jsou-zemi-mnohem-bliz.html
* http://vesmir.stoplusjednicka.cz/co-se-stalo-kdyby-zemi-pozrela-cerna-dira-mozna-vubec-nic
* http://technet.idnes.cz/mlecnou-drahou-se-potuluji-stovky-cernych-der-fqc-/tec_vesmir.aspx?c=A090522_183943_tec_vesmir_vse
* http://casopis.vesmir.cz/clanek/hvezdne-nebe-nad-horizontem-udalosti-cernych-der
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.04.2017 13:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu