C.M. von Weber
Text dotazu
Chtěla bych se dozvědět více o tomto skladateli, hledala jsem již na internetu, ale moc informací jsem se nedozvěděla. Předem děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
Carl Maria von Weber, německý hudební skladatel, se narodil 18. nebo 19.(pokřtěn 20.)11. 1786 v Eutanu v Oldenbursku a zemřel 5.6.1826 v Londýně.
Weber jako skladatel vyšel z klasicismu. Jeho učiteli byli Michael Haydn (syn slavného skladatele) a abbé Vogler. Od roku 1804 působil jako kapelník v různých městech. Také v Čechách byl přímo činný jako kapelník Stavovského divadla v letech 1813-16. Poté odešel do Drážďan, kde působil téměř až do konce svého života. Dobyl si velkého uznání jako skladatel, pianista i dirigent v řadě evropských měst. Posledním uměleckým zájezdem byla cesta do Londýna, kde dirigoval premiéru svého "Oberona" a krátce nato zemřel.
Weber se plně v tendencích doby přokláněl k lidové inspiraci a lidovým vzorům. Do umění rovněž zasáhl svými romantickými sklony. Obdiv k přírodě podvečerní a noční, spojený s bohatými tradicemi lidového vyprávění, tragicky zbarveného a naplněného démonickými personifikacemi přírodních sil, přispěl Weberovi k vytvoření nové romantické melodie a dramaticky podbarvující harmonie. Weberův orchestr svou zvláštní zvučností, uplatněním zejména lesních rohů, klarinetů a temných smyčců byl absolutní novotou.
Svou novostí a zejména lidovostí zapůsobilo jeho dílo na všechny národní kultury, které teprve po Napoleonově pádu začaly růst ke své samostatnosti.
Weber je tedy přímým předchůdcem národních škol. Byl také vzorem velkým dramatikům 19. století.
Nejslavnější opera Čarostřelec (1821) vedle zdařilé fantastičnosti, míří k samé podstatě německého vlastenectví-hrdinství Maxe, statečného protagonisty,jeho snoubenky Agathy (napůl Paminy z Kouzelné flétny a napůl Leonory z Fidelia), orchestrace -s vynikajícími pasážemi lesních rohů, charakteristickými pro prostředí lovu -čísla činí z této opery jasnou předchůdkyni některých děl Richarda Wagnera.
Pravým opakem je Oberon (1826). Toto Weberovo druhé mistrovské dílo, inspirované Shakespearem a wielandem, vyniká svou slavnou předehrou, proslulou jako koncertantní skladba, a skvělými vokálními party.
zdroj :
A. Hostomská: Průvodce operní tvorbou, Praha : Svoboda, 1993
Svět hudby. Praha : Ikar, 2000
Další podrobnosti naleznete na
http://cs.wikipedia.org/wiki/Carl_Maria_von_Weber.
Obor
Hudba
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.12.2007 16:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu