Bulharsko
Text dotazu
Dobrý den chtěla jsem se zeptat jaké jsou typické věci pro Bulharsko.
Odpověď
Dobrý den, většina tradičních výrobků Bulharska pochází z domácích dílen. Bulharsko se pyšní starodávnou tradicí výroby ručně tkaných koberců (kelim). Kromě koberců je Bulharsko známé i svou keramikou s tradičním vzorem zvaným "trojanská kapka", řezbářstvím - vyřezávaným dřevěným nábytkem, soudky, tradičními flétnami a píšťalkami, taktéž barevné bulharské kroje neodmyslitelně patří k bulharské tradici.
Opomenout nelze ani bulharské vinařství. Jako suvenýr z Bulharska si kromě výše zmíněných věcí můžete přivézt i lahvičku s růžovým parfémem, korále, výšivky, malované ikony, vlněné pokrývky a dečky, výrobky z kůže aj.
Mezi tradiční jídla patří kebabče (pikantní šištičky z mletého masa), kjufte (karbenátky), šopský salát, snežanka (salát z okurek, bílého jogurtu, česneku, kopru a vlašských ořechů), studená polévka tarator (z okurek a bílého jogurtu), patatnik (omeleta se sýrem a bramborami), midi cigane (mušle vařené v pikantní sýrovo-hořčičné omáčce, zákusky: baklava (med a pistácie), dále rahat a mlečna banica.
K Bulharsku se váže také impozantní hudební tradice. Známé jsou především bulharské lidové písně. Tradičním lidovým hudebním nástrojem jsou gajdi = dudy.
Známý je i bulharský projev souhlasu a nesouhlasu. Narozdíl od ostatních evropských států Bulhaři souhlasně vrtí hlavou a nesouhlasně kývají.
Více zajímavostí o Bulharsku se můžete dočíst v publikacích:
* WATKINS, Richard. Bulharsko. 1. české vyd. Praha : Svojtka & Co., 2008. ISBN 978-80-7352-816-4.
* BOUSFIELD, Jonathan. Bulharsko. 2. vyd. Brno : Jota, 2007. ISBN 978-80-7217-496-6.
* NEČAS, Petr. To nejlepší z Bulharska, aneb, Tipy pro individuální cestovatele a pro ty, kteří nechtějí jen ležet u moře. 1. vyd. Ostrava : Mirago, 2002. ISBN 80-85922-93-2.
a na internetových stránkách:
* http://bulharsko.proweb.cz/kult20.htm
* http://www.dovolena-bulharsko.cz/zeme_kapitola.php?klic=1224
* http://bulharsko.proweb.cz/turi10.htm.
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
30.04.2009 15:06
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu