Budoucí čas sloves "soustředit se, účastnit se"
Text dotazu
Dobrý den,
trvale slyším a čtu obraty typu : "budeme se soustředit, budeme se účastnit". Chci se zeptat, zda tyto formulace přešly z lidové mluvy do pravidel českého jazyka, nebo se stále ještě jedná o nesprávný způsob vyjadřování.
Odpověď
Dobrý den,
na stránkách služby Ptejte se knihovny jsme našli částečnou odpověď na váš dotaz, a sice na budoucí čas slova „soustředit se“.
Prosím, přečtěte si podrobný výklad v tomto odkazu: http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2011/soustredit-se.
Pokud se týká slovesa "účastnit se", Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. Praha: Academia, 1994. ISBN 80-200-0493-9. uvádí:
účastnit se, nedokonavé sloveso, mít účast 1: účastnit se zájezdu, na vypracování programu, v protifašistickém boji
Příruční mluvnice češtiny vydaná roku 2008 pro slovesa nedokonavá uvádí tento výklad: Forma složená vyjadřuje děj následující po okamžiku promluvy a tvoří se od sloves nedokonavých (imperfektiv): budu psát; je složena z tvaru futura slovesa být a infinitivu významového slovesa. Správný tvar slova „účastnit se“ by tedy byl „budu se účastnit
Pramen: Příruční mluvnice češtiny. Praha: Nakladatelství lidové noviny, 2008. ISBN 978-80-7106-980-5
Pro přesnější odpověď se můžete obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
06.03.2014 14:08
Zuzana píše:
Pondělí 06.05.2024 16:34
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu