Bradlo
Text dotazu
Dobrý den,
doporučíte mi publikaci týkající se vrcholu Bradla (spadající do Úsovské vrchoviny)? Potřebuji zjistit petrografické vlastnosti, mineralogické vlastnosti, složení horniny, stáří kamenu, stratigrafii,...
Odpověď
Dobrý den,
Bradlo (600 m n. m.) je kopec nazývaný Moravský Blaník. Bradlo je zároveň nejvyšším bodem Úsovské vrchoviny, která je geomorfologickým podcelkem Hanušovické vrchoviny. Nachází se na přechodu kulturní krajiny Hané a Jeseníků, mezi městečkem Úsov a Libina (nejbližší vesnicí je Lipinka).  Bradlo bývalo pomyslnou hranicí mezi českým etnikem a sudetskými Němci. Proto se zde pořádaly manifestace, české i německé oslavy.http://cs.wikipedia.org/wiki/Bradlo_(Hanu%C5%A1ovick%C3%A1_vrchovina).
K Bradlu se váží  mnohé pověsti o jeho vzniku, ve skutečnosti je ale sopečného původu.
Na jeho vrcholu se nalézá kvarcitový skalní útvar, který je zajímavým turistickým cílem.
Kvarcit je odolná hornina, která obsahuje především křemen. Další příměsi v kvarcitech jsou  pyrit, slída, živec, magnetit.
Kvarcit vzniká regionální metamorfozou jiných hornin jako např.pískovce či slepence. U této přeměny dochází k rekrystalizaci zrn křemene, která následně rostou a zaklesávají se do sebe. Tímto procesem vzniká velmi pevná avšak křehká hornina - kvarcit.
Nedaleko se nacházejí tři jiné útvary, místním známé jako "Tři kameny". Na východním svahu rostl památný strom Král Bradla..
zdroj : http://cs.wikipedia.org/wiki/Kvarcit
Vhodnou literaturu k tématu můžete dohledat prostřednictvím Online katalogu Národní knihovny ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/nkc , Souborného katalogu ČR: http://aleph.nkp.cz/cze/skc  či  Jednotné informační brány: http://www.jib.cz . Využít můžete též specializované bibliografie Geobibline: http://www.geobibline.cz/cs a knihovny České geologické služby: http://www.geology.cz/app/knihovna/hl.pl
Příklady literatury vyhledané v bázi NKC Národní knihovny, http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze , zadáním klíčových slov "Jeseníky a geologie" :
[Č.záznamu: 002528272]
Jeseníky : geologie chráněných krajinných oblastí České republiky / [Mojmír Opletal ... et al.]. -- Vyd. 1.. -- Praha : Česká geologická služba, c2013. -- 1 složený l. ([12] s.) : barev. il., 1 mapa ; 21 cm
[Č.záznamu: 000003833]
Geologie spodního karbonu jesenického bloku / Otakar Kumpera ; fot. O. Kumpera, M. Grmelová. -- 1. vyd.. -- Praha : Academia, 1983. -- 172 s. : obr., mp., tb., [16] s. fot. ; 21 cm + [4] tb. růz. formátů
[Č.záznamu: 001990734]
Analýza antropických vlivů v nejcennějších částech CHKO Jeseníky : sborník AOPK ČR / [ed. Ondřej Vítek]. -- Praha : Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, 2009. -- 159 s. : il., mapy ; 21 cm
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.11.2014 16:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu