Bohumila Dolejšová
Text dotazu
Dobrý den, chci se zeptat, zda vyšla biografie české herečky Bohumily Dolejšové, narozené roku 1942, či zda vyšel v tisku rozhovor s touto herečkou.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
prošli jsme dostupné katalogy i článkové databáze včetně např. digitální knihovny, nicméně biografii či rozhovor s Bohumilou Dolejšovou se nám najít nepodařilo. V některých zdrojích jsme nalezli stručné informace, viz níže.
* Biografické informace: https://www.divadelni-noviny.cz/zemrela-bohumila-dolejsova, http://libri.cz/databaze/film/heslo/744
* Filmografie: https://www.filmovyprehled.cz/cs/person/81699/bohumila-dolejsova
Dvě zmínky a fotografie k Bohumile Dolejšové jsou obsaženy v publikaci věnující se Divadlu za branou, ve kterém působila:
* TOPOL, Josef, KREJČA, Otomar a KRAUS, Karel. Otomar Krejča et le Théâtre Za Branou de Prague. Lausanne: Age d'Homme, ©1972. 124 s.
Tato publikace je částečně volně dostupná prostřednictvím portálu Google Books - https://books.google.cz/books?id=ADpJATnNLacC&lpg=PP1&hl=cs&pg=PP1#v=onepage&q&f=false
Otomar Krejca et le Théâtre Za Branou de Prague - Otomar Krejča - Knihy Google
books.google.cz
Krátký sestřih z rozhlasové reportáže k fotbalu, jednou z účinkujících byla Bohumila Dolejšová:
* HOLMAN, Miloslav a MALINA, Karel. Letadlo z Pisy obsazeno. Praha: Novinář, 1981. S. 64-67. Dostupné také z: https://ndk.cz/uuid/uuid:6fcf52f8-9850-4092-bec1-b6fbefbc9131
V retrospektivní bibliografii českého divadla Divadelního ústavu jsme nalezli následující články (http://bibliografie.idu.cz/divatav/katalog/cast/Z/skupina/Djomin.5):
* O cenu Divadelních novin soutěží. Divadelní noviny. 1966-67, roč. 10, č. 21, 3. května.
(článek se stručným uměleckým profilem Bohumily Dolejšové)
* Dolejšová, Bohumila – Achard, M.: Idiotka (snímky). Divadelní noviny. 1963/64, roč. 7, č. 21, 6.5.1964, s. 4.
* Dolejšová, Bohumila – snímky kost. Divadelní noviny. 1966-67, roč. 10, č. 21, 3. května
(Snímek členky Divadla za branou, která soutěží o cenu Divadelních novin)
* Dolejšová Bohumila – Topol, J.: Konec masopustu (Marie) – referáty.
Eva Uhlířová. Jedna hra v jedné. Divadelní noviny. 1963/64, roč. 7, č. 14, 12.2.1964, s. 1, 3.
(Pardubice, Východočeské divadlo, 1964)
* Dolejšová, Bohumila – Patrick, J.: Vrahové a slečna Opala (Gloria), Pardubice, VČD 1965 – snímky
Divadelní a filmové noviny. 1964-65, roč. 8, č. 13, 3. února
(B. Dolejšová na snímku s V. Farovou (Opala), M. Sandhausem (Bradford) a A. Gsöllhoferem (Šalamoun))
Článková databáze Národního filmového archivu obsahuje článek s nekrologem Bohumily Dolejšové - https://arl.nfa.cz/arl-nfa/cs/detail-nfa_un_cat.2-245824-Filmova-louceni-42020/.
Obor
Divadlo, film, tanec
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.08.2021 15:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu