binarní systém
Text dotazu
Dobrý den,
slyšel jsem ,že binární systém byl oceněn Nobelovou cenou .Nikde jsem ,ale nenašel na toto ocenění zmínku.
Odpověď
Dobrý den,
domníváme se, že se pravděpodobně jedná o objev binární pulsaru, za který byli Joseph Taylor a Russell Hulse oceněni Nobelovou cenou v roce 1993. V souvislosti s tímto objevem je binární systém nejčastěji zmiňován. Viz např. internetové stránky:
* http://utf.mff.cuni.cz/~podolsky/GraVlny/GraVlny.htm
* http://natura.baf.cz/natura/2001/3/20010305.html
* http://cs.wikipedia.org/wiki/Gravita%C4%8Dn%C3%AD_vlna
* http://www.paseka.cz/photos/0000000226_20080709214807PKVMJGCK.pdf
* http://is.muni.cz/th/106583/pedf_b/konecna_forma_BcP.pdf
Joseph Taylor (* 24.3.1941 Filadelfie USA) spolu se svým žákem Russellem Hulsem (* 28.11.1950 New York USA) objevili v roce 1974 pomocí třistametrového radioteleskopu v portorickém Arecibu nový druh pulsaru, jenž otevřel zcela nové možnosti studia gravitace. Pulsary jsou rychle rotující neutronové hvězdy, vysílající rádiové signály o frekvenci otáčení. Jsou to vlastně zhroucené hvězdy s vysokou hustotou, neboť jsou tvořeny převážně neutrony. Mají hmotnost 1,4krát větší než Slunce, natěsnanou v kouli o poloměru 10 km, přitažlivost 10
¹¹krát větší, než je zemská, rotují velkou úhlovou rychlostí. Silné magnetické pole o indukci 10 na 4 tesla má osu odlišnou od osy rotace. První pulsar objevil v roce 1967 Hewish (Nobelova cena 1974) se studentkou Jocelyn Bellovou. Pulsar, jejž pozorovali Hulse a Taylor, se lišil od běžných pulsarů tím, že má značně proměnlivou frekvenci signálů, protože je tvořen dvěma stejně těžkými neutronovými hvězdami, vzdálenými od sebe dva miliony kilometrů a otáčejícími se kolem společného těžiště (hmotného středu). Objevený binární pulsar je vlastně kosmická laboratoř, v níž je možné ověřovat Einsteinovu teorii gravitace, pozorovat gravitační vlny a jejich částice gravitony.
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.04.2009 17:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu