"bílé knihy" tělovýchovy a sportu před rokem 1989
Text dotazu
Dobrý den, mám potíže sehnat oficiální dokumenty ministerstva školství
Československé socialistické republiky, týkající se smyslu, účelu a programu
pro tělesnou výchovu a sport. Dokumenty odpovídající dnešním bílým knihám.
Nejedná se mi o všechny, pouze o poslední platný dokument z doby CSSR,
zabývající se tématy sportu, tělesné výchovy a společenských přesahů těchto
disciplín.
Odpověď
Dobrý den,
kromě "Akčního programu" z roku 1968 (základní koncepční materiálů i pro oblast školství) jsme žádné samostatné materiály nenalezli.
Uvádíme Vám záznam této publikace z Elektronického katalogu Národní knihovny - báze NKC (http://sigma.nkp.cz/cze/nkc) :  [Č.záznamu: 000283933]
Akční program Komunistické strany Československa přijatý na plenárním zasedání ÚV KSČ dne 5. dubna 1968. -- [1. vyd.]. -- Praha : Svoboda, 1968 (Rudé právo). -- 63, [1] s. ; 8° Resumé: Programové prohlášení vycházející z československých podmínek, zahrnuje úkoly, záměry a cíle pro nejbližší období, do 14. sjezdu strany.
Obsáhlo celou společenskou oblast. Navrhuje, jak řešit politické otázky - z této bohaté problematiky vyjímáme federalizaci státu a překonání hluboké společenské krize - dále, jak realizovat rozvoj národního hospodářství a růst životní úrovně, jak rozvíjet vědu, vzdělanost a kulturu, jejichž význam v socialistické společnosti roste, a posléze, jaké zaujmout mezinárodní postavení a jakou provádět zahraniční politiku.. Signatury: * 54 H 040731 * 54 H 040732 * 54 H 040756 * 54 H 046756 * II 066944
V období trvání ČSSR (červenec 1960-březen 1990)dokumenty o rozvoji školství vycházely z jednotlivých usnesení ÚV KSČ.
Od roku 1961 do roku 1986 je zpracována anotovaná bibliografie "Usnesení a dokumentů KSČ". Pod signaturou 54 H 130347/sv.4 si ji můžete vypůjčit u nás do studovny. Podmínkou výpůjčky je průkaz čtenáře NK ČR, viz http://www.nkp.cz/pages/page.php3?nazev=Jak_to_tady_chodi&submenu3=98.
Historií školství a tělovýchovy v uvedeném období se zabývá Pedagogické muzem J.A.Komenského, které sídlí ve Valdštejnské ulici 20, Praha l-Malá Strana, tel : 257 533 455, http://www.pmjak.cz.
Obor
Výchova a vzdělávání
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.05.2008 08:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu