Bezvodý mléčný tuk

Text dotazu

Dobrý den, je surovina bezvodý mléčný tuk vhodná pro vegetariány? Není při jeho výrobě užíváno například živočišné sýřidlo nebo jiné složky tohoto typu?

Odpověď

Dobrý den,

děkujeme za využití služby Ptejte se knihovny.

Bezvodý mléčný tuk je nazýván také ghee nebo propuštěné máslo. Získává se odstraněním vody a bílkovin z másla, díky čemuž má ghee delší trvanlivost a je vhodné i pro lidi s laktózovou intolerancí. Ve složení zůstávají přítomny různé druhy mastných kyselin, cholesterol a malé množství oxidačních produktů. Nenašli jsme zmínku o tom, že by ghee mělo obsahovat živočišné syřidlo (chymozin/rennin). Toho se využívá především při výrobě některých druhů sýrů, při výrobě propuštěného másla není syřidlo potřebné. Pokud vegetariánovi nevadí primární živočišný původ másla jako takového, propuštěné máslo by mohlo být vhodnou volbou i pro něj. Určitě ale doporučujeme kupovat ghee od ověřených prodejců zdravých potravin a výrobků a sledovat složení uvedené na obalu.

Použité zdroje

https://bezpecnostpotravin.cz/termin/ghee/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Chymozin
https://www.sciencedirect.com/[…]/chymosin
https://shop.normy.biz/detail/77712

Obor

Zemědělství

Okres

--

Knihovna

Národní knihovna ČR

Datum zadání dotazu

13.10.2023 23:50

Přidat komentář

Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.

Zapište číslici "pět".

Hledání v archivu