Bezbariérový vstup
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mne,jak to je s bezbariérovým přístupem do knihovny v Jablonci n.N. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Městská knihovna v Jablonci nad Nisou nemá bezbariérový přístup. Od roku 2005 pravidelně upozurňujeme na tento nedostatek oddělení hospodářské správy, od roku 2004 i Radu města. V roce 2006 podpořila Nadace Charty 77 - Konto Bariéry městskou knihovnu v úsilí zpřístupnit alespoň přízemní část hlavní budovy a schválila příspěvek ve výši 50.000,- Kč na schodišťovou plošinu. Záměr knihovny vycházel z koncepce Jablonec nad Nisou - město bez bariér, schválené zastupitelstvem města 7.10.2004 usnesením č. XIV, ve kterém se navrhuje, aby odbor správy majetku nechal posoudit šířku schodiště a následně možnost umístit plošinu ve spolupráci s odborem sociálních služeb a zdravotnictví a akce vázané na finanční prostředky města postupně zařazovat do rozpočtu. Úsilí knihovny podpořila i Komise humanitní péče Rady města a ve svém usnesení z 6.9. 2006 č. 30/2006, písmeno d) doporučila městu řešit zpřístupnění knihovny a najít finanční prostředky v rozpočtu města.  21. září 2006 se knihovna obrátila na starostu města RNDr. Jiřího Čeřovského, aby město využilo finanční dotace Konta Bariéry, doporučení komise humanitní péče, žádosti Asociace rodičů a přátel zdravotně postižených dětí v ČR, koncepce města bez bariér a přivedlo vybudování bezbariérové cesty do knihovny ke zdárnému cíli. Naši žádost starosta předložil k projednání na poradě vedení dne 26. 9. 2006, a to doporučilo zařadit žádost do návrhu rozpočtu města na rok 2007. Návrh však schválen nebyl.
Nyní je tato záležitost bezpředmětná, neboť jak jistě víte z tisku, město ve svém akčním plánu z října 2007 uvádí pod číslem 6.1.2.1., že je nutné rozhodnout o umístění knihovny ( v úvahu přicházela budova někdejších městských lázní ) a následně připravit a realizovat projekt Nové městské knihovny.
Je velká škoda, že občané města, kterým skutečně záleželo na bezbariérovosti budovy městské knihovny, nevyužili veřejné výzvy a nevložili své požadavky a návrhy do databáze projektů ke strategickému plánu.
S přátelským pozdravem
Mgr. Zbyněk Duda
ředitel knihovny
Obor
vse
Okres
--
Knihovna
Městská knihovna Jablonec nad Nisou
Datum zadání dotazu
15.01.2008 11:37
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu