Bertha von Suttner
Text dotazu
Vážení přátelé, už několikrát jste mi pomohli vyřešit problém. Moc Vás prosím o totéž i tentokrát. Potřebovala bych vědět co nejvíce o paní jménem Berta von Suttner (Kinska). Vím, že snad je nositelkou Nobelovy ceny za mír, že se narodila v 19.století a zemřela ve 20., že je to Rakušanka, ale snad žila i u nás a s maminkou navštívila K.Vary. Prosím, zjistíte mi i něco dalšího a hlavně přesnějšího?
Snad pracujete i navzdory vražednému horku. Budu se těšit na Vaši odpověď. Přeju Vám chladnější počasí nad Prahou.
Odpověď
Dobrý den,
Bertha Felicie Sophie von Suttner se narodila 9.6.1843 v Praze, zemřela
21.7.1914 ve Vídni.
Narodila se jako pohrobek podmaršálka hrabetě Fr.Josefa Kinského z Vchynic a Tetova. V mládí studovala cizí jazyky, zajímala se o hudbu, hodně cestovala a četla. Jako vychovatelka v rodině barona Suttnera se seznámila s jeho nejmladším synem, svým budoucím manželem, Arturem.
Roku 1876 se stala v Paříži osobní sekretářkou Alfreda Nobela, s nímž po zbytek jeho života udržovala kontakt.
Po nesouhlasu Suttnerů se sňatkem se novomanželé odstěhovali na Kavkaz, kde později Artur vstoupil jako zpravodaj do rusko-turecké války. Tyto zkušenosti Bertu výrazně ovlivnily v její literární činnosti a mírové angažovanosti.
Mezi její nejvýznamější díla patří Odzbrojte! (možnost prezenční výpujčky v NK), Epocha strojů, Inventář duše, Před bouří.
Zastávala významné postavení v mírovách organizacích, varovala proti zbrojení. Za své úsílí v této problematice jí byla roku 1905 udělena Nobelova cena míru.
Použité zdroje:
Kronika Nobelových cen : [Nobelovy ceny za fyziku, chemii, fyziologii a medicínu, literaturu, mír a ceny Švédské říšské banky za ekonomii] / Lubomír Sodomka, Magdaléna Sodomková, Markéta Sodomková. -- Vyd. 1.. -- V Praze : Knižní klub, 2004. -- 775 s. : portréty ; 24 cm
Osobnosti 20. století : stovky slavných jmen od A do Z / Feryal Kanbay. -- Bratislava : Aktuell, c2002. -- 422 s. : il. ; 22 cm
Women in world history : a biographical encyclopedia , vol. 15/ Anne Commire, editor ; Deborah Klezmer, associate editor. -- Waterford, Conn. : Yorkin Publications, 1999-2002. -- 17 sv. : il. ; 29 cm
http://www.rozhlas.cz/brno/poradykat/_zprava/160953
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.02.2008 13:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu