bernu rula_Barger
Text dotazu
Vazene damy a panove,
prosim Vas o informaci, zda se v bernich rulach nebo soupisu poddanych nachazi jmeno Barger (de Barger ?) z Vseborice (Schöbritz) u Usti n. Labem a Barger (de Barger ?) z Jihlavy (Iglau). Podrobne udaje bych si vyhledal sam.
Predem Vam dekuji za odpoved.
Odpověď
Dobrý den,
rejstřík k berní rule uvádí  pouze jednu osobu s příjmením Barger. Touto osobou je Jan Barger z Hodkovic nad Mohelkou.
Mnohem více osob je zde uvedeno s příjmením Berger. Ovšem ani toto příjmení se v berní rule nevyskytuje přímo v obci Všebořice. V blízkosti,  v obci Chabařovice, žil v době vyhotovení berní ruly Martin Berger (soused) a v obci Malé Chvojno Jan Berger (sedlák).
Soupis poddaných podle víry (1651) a berní rula (1654) obsahují informace pouze z oblasti Čech. Na území Moravy a Slezska nebyly tyto soupisy vyhotoveny. Pro evidenci daňových povinností obyvatelstva Moravy byly sepsány o něco později (1656 - 1679)  tzv. lánové rejstříky. Lánové rejstříky přinášejí obdobné informace jako v Čechách berní rula. Na rozdíl od berní ruly ovšem tyto rejstříky dosud nebyly vydány tiskem. K dispozici je pouze tištěná verze základních informací, které dokumenty uvádějí (počet osob v jednotlivých obcích apod.):
* MATĚJEK, František. Lánové rejstříky Brněnského kraje z let 1673-1675. 1. vyd. Praha: TEPS místního hospodářství, 1981. 142 s. Knižnice Jižní Moravy; Sv. 7.
* MATĚJEK, František, ed. Lánové rejstříky Hradišťského kraje z let 1669-1671. 1. vyd. Uherské Hradiště: Slovácké muzeum, 1984. 96 s. Kultura a tradice / Slovácké muzeum, Uherské Hradiště; Sv. 17.
* MATĚJEK, František, ed. a ZEMEK, Metoděj, ed. Lánové rejstříky Jihlavského a Znojemského kraje z let 1671-1678. 1. vyd. Praha: TEPS místního hospodářství, 1983. 116 s. Knižnice Jižní Moravy; Sv. 8.
* MATĚJEK, František, ed., MINAŘÍKOVÁ, H. a KAŠPAR, Zdeněk. Lánové rejstříky Olomouckého kraje z let 1675 - 1678. Praha: Danal, 1994. 129 s. ISBN 80-901485-3-0.
Samotné Lánové rejstříky jsou uloženy v Moravském zemském archivu v Brně( http://www.mza.cz/ ; fond D1: http://www.mza.cz/sites/default/files/fondy/archivni_fondy_d.pdf).
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.04.2014 11:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu