-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, zajímá mě výskyt příjmení Šobíšek (Sobíšek) v oblasti Týnec nad Sázavou a Netvořice, zvláště obec Soběšovice a okolí. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
v Generálním rejstříku Berní ruly je uváděno příjmení Sobíšek v obci Sobišovice k osobě:
rolník Sobíšek, Jiřík, kraj Vltavský, List I, díl (strana)150, obec Sobišovice (Soběšovice), soudní okres Neveklov, panství, statek :Tejnice, Benice, stav : sedlák.
Záznam o majetku je následující : rolí má 36, na zimu seje 10, na jaro seje 10, chová 1 koně, 3 voly, 4 krávy, 1 jalovici, 5 ovcí, 2 svině.
K uvedenému záznamu máte přístup s průkazkou čtenáře Národní knihovny – po přihlášení do digitální knihovny Kramerius :
LISÁ, Eva. Berní rula, 31: Kraj Vltavský. Praha: Státní nakladatelství učebnic, 1951. s. 150. Dostupné (ve studovnách NK ČR) také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:706d938ba388323d5df8ada00aa3d735
Další osoba s tímto příjmením je Mikuláš Sobíšek hospodář z městečka Prčice. Více naleznete zde:
LISÁ, Eva. Berní rula, 31: Kraj Vltavský. Praha: Státní nakladatelství učebnic, 1951. s. 109. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:565da961eb1a2c268d12589325465540
Příjmení Šobíšek jsme v Generálním rejstříku nenalezli.
Zdroj:
Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. Praha: Libri. s. 1661. ISBN 80-7277-058-6. Dostupné také z: https://kramerius5.nkp.cz/uuid/uuid:6ee42f40-a399-11e5-b770-5ef3fc9ae867
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
22.08.2022 08:00