Berní rula - slovo zkažený
Text dotazu
Dobrý den,
co znamenalo, když někdo byl zapsán v Berní rule jako Rolník na stavení zkažený? Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
slovo zkažený se v tomto smyslu užívalo ve významu poničený, pobořený, zanedbaný.
"Zkažený adj. zkažený, pokažený, zničený"  (Malý staročeský slovník: http://vokabular.ujc.cas.cz/hledani.aspx )
"Slovníček méně obvyklých a cizích výrazů" uvedený v "Generální rejstřík ke všem svazkům berní ruly z roku 1654" uvádí  následující vysvětlení:
" zkažený na živnosti - sedlák či chalupník, který zanedbal hospodářství (pole, zvířata) a věnoval se řemeslu či obchodu"
(zdroj:  ČERVENÝ, Václav, ed. a ČERVENÁ, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6. )
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.01.2014 17:53
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu