berní rula, Mundil
Text dotazu
Dobrý den, nacházejí se v berní rule nějaké informace týkající se příjmení Mundil na panství Rychmburském, kraj Chrudimský?
Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
osoba s příjmením Mundil není v berní rule uvedena. Rejstřík k berní rule uvádí pouze jednu osobu s příjmením Mund, sedm s příjmením Mündl, dvě s příjmením Munde a jednu s příjmením Munda. Ani jedna z těchto osob ovšem není uvedena na Chrudimsku.
Vysvětlení, proč tomu tak je, může být několik. Je možné, že Váš rod byl kolem roku 1651 (1654) usedlý v některé z vesnic, která nebyla do berní ruly či Soupisu poddaných podle víry zanesena (či se zápis  z těchto lokalit nedochoval), popřípadě v dané době nesli Vaši předci jiné příjmení či stálé příjmení ještě neměli, neboť příjmení v dané době nebyla ještě zcela ustálená.
Odhalit původ předků bude ve Vašem případě pravděpodobně možné pouze na základě genealogického bádání přímo v linii Vašeho rodu.
Pokud Vás zajímá příběh Vašeho rodu podrobněji, je třeba prostřednictvím matričních zápisů provést genealogický výzkum.
Jak přesně při sestavování rodokmenu postupovat Vám mohou poradit následující publikace a zdroje:
* MAKOVSKÝ, Vladimír. Hledáme své předky : na pomoc začínajícím badatelům. Velké Meziříčí : Jupiter Club, 2010. ISBN 978-80-85089-07-3.
* PETERKA, Josef. Cesta k rodinným kořenům aneb Praktická příručka občanské genealogie. Praha : Libri, 2006. 137 s. ISBN 80-7277-307-0.
* SVOBODA, Vladimír. Minimum o rodokmenu. Praha : Olympia, 1998. 78 s. ISBN 80-7033-549-1.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Občanská genealogie. Praha : IZ, 2000. 136 s. ISBN 80-240-1080-1.
* MAREČKOVÁ, Marie. Příručka praktické genealogie : jak sestavit rodokmen.Praha ; Litomysl : Paseka, 2005. 193 s. 80-7185-769-6.
* ŘÍČAŘ, Kristoslav. Úvod do genealogie : kdo jsou moji předkové a odkud přišli? Praha : Horizont, 1995. 94 s. ISBN 80-7012-082-7.
* Genea: http://www.genea.cz/
Popřípadě je možné si nechat rodokmen zpracovat profesionálními genealogy.
Použitá literatura:
* Červený, Václav, ed. a Červená, Jarmila, ed. Berní rula: generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651. 1. vyd. Praha: Libri, 2003. 2 sv. ISBN 80-7277-058-6.
* MATUŠÍKOVÁ, Lenka. Soupis poddaných podle víry z roku 1651. Chrudimsko. 1. vyd. Praha : Státní ústřední archiv, 2001. ISBN 80-85475-74-X. (3 svazky)
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.06.2013 17:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu