Berní rula - Jičínsko
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych vědet v jakých pražských knihovnách/archívech je možno si půjčit Berní rulu pro jičínsko (vesnice Cidlina). Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
především je vhodné použít generální rejstřík Berní ruly:
Berní rula : generální rejstřík ke všem svazkům (vydaným i dosud nevydaným) berní ruly z roku 1654 doplněný (tam, kde se nedochovaly) o soupis poddaných z roku 1651 / sestavili Václav Červený & Jarmila Červená. -- 1. vyd.. -- Praha : Libri, 2003. -- 2 sv. ; 32 cm
V něm najdete všechna jména zanesená v BR i se základním údajem o místě.
Je tu také v předmluvě uveden přehled toho, které svazky BR byly vydány.
Jičínsko by zřejmě spadalo do kraje Hradeckého, který byl vydán neúplně - dva svazky:
Berní rula. Sv. 12, Kraj Hradecký. 1. díl / Zprac., úv., tb., registříkem kraje Hradeckého a rejstříkem míst a statků opatř. Václav Pešák. -- 1. vyd. -- Praha : Státní nakladatelství učebnic, 1951. -- 365, [1] s. : [1] obr. příl. ; 4°
Berní rula. Sv. 13, Kraj Hradecký. 2. díl / Zprac., úvodem, tb., rejstříkem místních jmen a mp. opatřil Václav Pešák. -- 1. vyd.. -- Praha : SPN, 1954. -- 521, [1] s. : [1] obr. příl. [1] barev. mp. ; 4°.
Pokud v těchto svazcích nenajdete, příslušné údaje, pak je třeba studovat v archivu. Berní rulu spravuje Národní archiv, dříve Státní ústřední archiv (www.nacr.cz).
Vydané svazky i rejstřík jsou k dispozici v Národní knihovně nebo v Moravské zemské knihovně v Brně (www.mzk.cz). Pokud byste je chtěl studovat v jiné knihovně, bylo by třeba se podívat do katalogů příslušné knihovny.
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
12.12.2007 14:11
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu