berlínští rodáci
Text dotazu
Dobrý den, zajímali by mě významné osobnosti minulosti i současnosti narozené v Berlíně.
Odpověď
Dobrý den, mezi významnými berlínskými rodáky  naleznete vedle německých panovníků i umělce (spisovatele, výtvarné umělce, hudebníky), vědce i sportovce. Patří mezi ně např. následující osobnosti:
* Vilém I. z dynastie Hohenzollernů (1798-1888) - pruský král, od r. 1871 první německý císař
* Vilém II. z dynastaie Hohenzollernů (1859-1941) - poslední německý císař a pruský král, vládl v letech 1888-1918
* Karl Gutzkow (1811-1878) - spisovatel
* Adolf Glassbrenner (1810-1876) - humorista, satirik
* Eduard Spranger (1882-1963) - filozof, pedagog, psycholog
* Eduard Gans (1798-1839) - právní filozof
* Alexander von Humboldt (1769-1859) - přírodovědec, geograf
* Paul Langerhans (1847-1888) - patolog, čestný občan Berlína (http://www.parlament-berlin.de/pari/web/wdefault.nsf/vHTML/G11_6-00113?Open
Document)
* Emil Rathenau (1838-1915) - elektroinženýr, průkopník elektrotechniky, v roce 1883 založil "Deutsche Edison-Gesellschaft" a "Berliner Elektrizitätswerke", které se v roce 1887 spojily 1887 do společnosti "Allgemeine Elektrizitäts-Gesellschaft" (A. E. G.).
* Heinrich August Wilhelm Stolze (1798-1867) - vynálezce německé těsnopisné soustavy
* Max Liebermann (1847-1935) - malíř, čestný občan Berlína (http://www.parlament-berlin.de/pari/web/wdefault.nsf/vHTML/G11_6-00075?Open
Document)
* John Heartfield, vlastním jménem Helmut Herzfeld (1891-1968) - grafik, tvůrce fotomontáží
* Helmut Newton (1920-2004) - fotograf
* Walter Gropius (1883-1969) - architekt, v roce 1919 založil Bauhaus, školu pro architekturu, malířství a užité umění
* Gerhard Marcks (1889-1981) - sochař, grafik
* Luigi Colani (1928- ) - průmyslový designer
* Leni Riefenstahl (1902-2003) - filmová režisérka a herečka, fotografka
* Marlene Dietrich (1991-1992) - herečka
* Nina Hagen (1955- ) - rocková zpěvačka
* Erik Zabel (1970- ) - cyklista
Další významné osobnosti narozené v Berlíně si můžete vyhledat v těchto
seznamech:
*
http://de.wikipedia.org/wiki/Liste_der_S%C3%B6hne_und_T%C3%B6chter_der_Stadt_Berlin
* http://en.wikipedia.org/wiki/Category:People_from_Berlin
Použitá literatura:
* KNOBLOCH, Heinz. Berliner Grabsteine. Berlin : Buchverlag Der Morgen, 1987. 236 s. ISBN 3-371-00085-0.
* GALL, Lothar. Die Grossen Deutschen userer Epoche. Berlin : Propyläen Verlag, 1985. 495 s. ISBN 3-549-0-5329-0.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.10.2009 09:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu