-
To se mi líbí
-
Doporučit
Rád bych se dozvěděl co nejvíce o etymologii názvu města Benátky nad Jizerou a souvislosti s používáním označení (slova) "Benátky" pro město Venezia (Venice) v Itálii.
Dobrý den, etymologie jména Benátky nad Jizerou a případná souvislost s italskými Benátkami je popsána v knize:
PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách : Jejich vznik, původní význam a změny. Díl 1, A-H. K vyd. připr. Stanislav Petíra ; Věd. red.: Vladimír Šmilauer. [Dotisk] 1. vyd.. Praha : ČSAV, 1954. 7, 821, [2] s.
"... jm.Benátky upomíná svou koncovkou -átky na česká místní jména Kojátky, Miřátky, Služátky, apod..jež jsou deminutiva (tj.zdrobněliny) ke jménům Kojetice, Miřetice, Služetice. Ale ani jedno z uvedených Benátek (pozn. v knize autor zmiňuje celkem 9 Benátek, které se vyskytují na našem území) nemají na blízku osadu Benětice a rovněž ani jediné Benátky se nejmenovaly Benětice(Služátky u Pelhřimova se totiž původně jmenovaly Služetice).
Deminutivum od jm. Benětice by vlastně znělo Beňátky a po tom není ani u jedné z osad památky. Proto nezbývá než pokládat jm. Benátky za přenesené z Itálie. K jeho použití nás sváděla povaha míst. Všechny Benátky v Čechách totiž leží u řek nebo potoků a kromě toho jsou u některých ve vlhké, močálovité poloze upravené vodní toky. Lidé, kteří českým osadám dali jméno Benátky, vzpomínali bezpochyby na italské Benátky, město pověstné svou polohou a svými stavbami na říčním nánosu v Adriatickém moři. Toto město se nazývá lat. Venetia, ital. Venezia, slovin. Benetke(odtud asi české Benátky), něm. Venedig. V tomto MJ. je jm. Venetů, národa blízkého Illyrům, který sídlil asi od 13. stol. př.Kr. v sv. Itálii a dal jí jméno Venetia.
Když bylo nejdůležitější město tohoto území Aquileja zničeno r.452 po Kr.
Attilou, utekli obyvatelé Venetie na ostrůvky a založili tam město Venetii, které brzy nabylo nesmírné obchodní a kulturní důležitosti."
V publikaci Lexikon historických míst Čech, Moravy a Slezska. Uspořádali Joachim Bahlcke, Winfried Eberhard, Miloslav Polívka ; [z německého originálu přeložili Jan Dobeš ... et al.]. Vyd. 1.. Praha : Argo, 2001. 811 s. ISBN 80-7203-402-2 je na straně 10 uvedeno:
Benátky nad Jizerou - "Vesnice na levém břehu Jizery naproti vrchu Hradiště je poprvé zmiňována r.1359. Majitel dražického panství, Jan ml. z Dražic, nechal osadu kvůli otevřené poloze přestěhovat na vrch na pravém břehu řeky a udělil jí městská práva. R. 1369 jsou B. doloženy pod názvem "Juvenisbenatek".
Více se o Benátkách nad Jizerou-převážně však o historii-můžete dočíst v
knihách:
KUČA, Karel. Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Díl 1, A-G. 1. vyd.. Praha : Libri, 1996, 874 s. ISBN 80-85983-13-3
AUGUSTIN, Josef. Velká encyklopedie měst a obcí ČR. Vyd. 1.. Sokolov : Arbor ; Praha : Knižní klub, 2001. 992 s. ISBN 80-242-0565-3 (Euromedia Group - Knižní klub : váz.) * 80-901534-1-0 (Arbor : váz.)
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
09.01.2008 15:23