Bělič a Běličová (naši jazykovědci)
Text dotazu
Dobrý den,
jaký byl, prosím, skutečný vztah, zdali tedy nějaký panoval, mezi českým hispanistou prof. PhDr. Oldřichem Běličem, DrSc. (1920, Násedlovice-2002; FF UK), bohemistou prof. PhDr. Jaromírem Běličem, DrSc. (1914, Násedlovice-1977) a slavistkou doc. PhDr. Helenou Běličovou, DrSc. (* 1929)? Nemohu se totiž již dlouhou dobu zbaviti dojmu, pocitu, že příbuznými skutečně museli/musejí býti.
Děkuji Vám za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
z níže uvedené citace z knihy "Rozhovory s českými lingvisty" vyplývá, že prof. PhDr. Jaromír Bělič, DrCs. a prof. PhDr. Jaromír Bělič, DrCs. byli bratři:
"JCH: Zatím jste nezmínil dvě jména, která bych u vás čekal skoro na prvním místě, jsou to František Kopečný a Jaromír Bělič.
MK: Ano, to je velice důležité. Běliče jsem znal velmi dobře, jistým způsobem jsem byl jeho žák, přestože on měl jako svou disciplínu především dialektologii, kterou jsem zase tak nepěstoval. Později jsem se s ním seznámil blíže, když jsem byl přijat jako asistent na katedru bohemistiky, které tehdy vládl on. Bělič byl také oponentem mé disertační práce. Potom přešel do Prahy. Jeho bratr Oldřich byl romanista, dobrý odborník, především znalec francouzské literatury. Rozdíl mezi nimi bych definoval takto: Jaromír Bělič byl velmi vznětlivý člověk; když se mu něco nelíbilo, zařval, ale už druhý den o tom nevěděl. Nikdy jste nemohli čekat, že by vám podrazil nohy. Oldřich Bělič byl jiný. Oba byli komunisté, ovšem oba byli předtím sociální demokraté, kteří potom přestoupili."
zdroj: CHROMÝ, Jan, ed. a LEHEČKOVÁ, Eva, ed. Rozhovory s českými lingvisty. Sv. 1, V Praze: Dauphin, 2007. str. 149.
Příbuzenský vztah mezi  PhDr. Helenou Běličovou, DrCs. a prof. PhDr. Jaromírem Běličem, DrCs. zmiňuje níže uvedená Výroční zprava Archivu NM z roku 2006, kde je Helena Běličová zmíněna jako manželka Jaromíra Běliče - viz: http://www.nm.cz/admin/files/HM/download/archiv/ANM-2006.pdf
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
27.03.2018 17:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu