Beletrie o starověkých Germánech
Text dotazu
Dobrý den,
měla bych k Vám dotaz, jestli byste mi prosím nemohli poradit nějakou beletrii, která by se týkala tématu starověkých Germánů (to hlavně), ale potažmo i středověkých seveřanů. Nemělo by se jednat o literaturu faktu. Byla bych Vám velmi vděčná za případný seznam knih nebo doporučených autorů!
Odpověď
Dobrý den,
literatura severogermánských národů (Dánů, Švédů, Norů, Islanďanů, Faeřanů) až do přelomu 15. století je zpravidla dělena na staroseverskou a středověkou.
Uvádíme příklady staroseverské literatury vyhledané v bázi NKC Národní knihovny, http://www.nkp.cz, záložka Katalogy a databáze :
-[Č.záznamu: 002431165]
Databáze ság a jiných písemností [elektronický zdroj] : archivovaná próza a poezie starého Severu. -- [Slaný] : Tomáš Vlasatý, 2010-
- [Č.záznamu: 001303007]
Germánská kniha mrtvých : výklad severského eposu Edda a esoterní nauka o třech světech, strom světa Iggdrasil a kladivo Tóra Hromovládného, síň padlých Valhalla a nesmrtelné valkýry / Holger Kalweit ; přeložil Miloslav Korbelík ; [doslov Oldřich Hrabánek]. -- Praha : Eminent, c2003. -- 361 s.
- [Č.záznamu: 001970707]
Sága o Hervaře : komentář / Jan Kozák jr. -- Vyd. 1.. -- Praha : Herrmann & synové, 2009. -- 207 s. Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík
-[Č.záznamu: 000156313]
Germáni : mezi Thorsbergem a Ravennou : kulturní dějiny Germánů do konce doby stěhování národů / Friedrich Schlette ; [z německého originálu ... přeložil Lubomír Košnar]. -- 1. vyd.. -- Praha : Orbis, 1977. -- 303 s., Obsahuje bibliografii, bibliografické odkazy a rejstřík
- [Č.záznamu: 001301409]
Tacitova Germania, čili, Kniha o poloze, mravech a národech Germanie / přeložil František Kott. -- 2. vyd.. -- V Praze : Edvard Grégr a syn, 1886. -- 80 s.  Digitalizovaný dokument.
- [Č.záznamu: 002389889]
Germánie / Brendan McNally ; [z anglického originálu ... přeložily Bohumila Macáková a Kateřina McNally]. -- V Praze : XYZ, 2012. -- 445 s
Středověká literatura světská (v národních jazycích) :
a) hrdinský národní epos - příběh s bohatým dějem, epickou šíří, vztahuje se k jedné postavě nebo rodu, idealizace hrdiny-šlechtice.
-německy : Píseň o Nibelunzích, konec 13. století - z dějin Burgunů a Hunů -severský, skandinávský : Edda (tzv. starší), zač. 13. století - vikingské mýty a hrdinské pověsti
- islandský :  Edda (tzv. mladší) - 13. století, starobylé ságy - o dobrodružstvích skandinávských kmenů a o osídlení Islandu -finský :  Kalevala-soubor epických run (zpěvů)-severské mýty a dějiny Finů
b)rytířský dvorský epos:
- Tristan a Isolda - epos z keltských pověstí o tragické lásce rytíře a dcery irského krále- balady a kroniky c)Středověká literatura náboženská (latinsky) :
-Křesťanská bible (Starý a Nový zákon), tzv. Písmo svaté Uvedenou literaturu můžete rovněž vyhledávat na výše uvedené internetové adrese Národní knihovny.
Použité zdroje, ze kterých můžete čerpat další literaturu :
-Dějiny severských literatur. Středověk. Praha : Karolinum 1997 s uvedením českých překladů severské středověké literatury.
- Kompletní přehled české a světové literatury. M.Sochrová. Praha : Fragment 2007
- Literatura v kostce. M.Sochrová. Praha : Fragment 2007
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.05.2013 17:38
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu