Běhoun
Text dotazu
Dobrý den,
znal jsem od mala slovo běhoun ve smyslu dlouhého koberce. Ovšem zdá se, že v některých částech naší republiky se toto slovo používá ve smyslu úzkého ubrusu na stůl. Jak je to možné ? Po stole se přeci neběhá. Jak se z koberce stane ubrus ?
Odpověď
Dobrý den,
výraz běhoun je odvozen od slovesa běhat/běhati. Samotnou genezi významu běhoun ve smyslu nástolník či koberec slovníky neuvádějí. Kromě nástolníku a podélného koberce slovníky uvádějí ještě pojmenování panského sluhy, mlýnský kámen, součástku povozu a mladé zvíře (nejčastěji vepře).
Použité zdroje
TRÁVNÍČEK, František. Slovník jazyka českého. 4. vyd., ve Slovan. nakl. 1. přeprac. a dopln. vyd. Praha: Slovanské nakladatelství, 1952. 15, 1801, [1] s.
HAVRÁNEK, Bohuslav, ed. a kol. Slovník spisovného jazyka českého. 2., nezměn. vyd. Praha: Academia, 1989. 8 sv.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Knihovna Filozofické fakulty UK
Datum zadání dotazu
30.01.2023 07:21
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu