BBC - vysílání v češtině
Text dotazu
Dobrý den,
již několik týdnů sháním podklady pro moji seminární práci na téma:
"Vysílání BBC v češtině v letech 1939-1968 - zaměření na zpravodajské a
publicistické žánry". Moc Vám děkuji za odpověď a za Vaši ochotu.
Odpověď
Dobrý den, o československém vysílání BBC se nám bohužel nepodařilo nalézt příliš informací, až na několik výjimek se spíše věnují jeho historii, žádný z nalezených dokumentů se nezabývá pouze zkoumáním charakteru jednotlivých relací. Nejvíce informací o československé sekci BBC byste mohla nalézt v knize "Volá Londýn", kterou v roce 1989 vydala BBC. V NK ČR se tato publikace bohužel nachází pouze v Národním konzervačním fondu (signatura NKF III 120028). Dokumenty z tohoto fondu se zpřístupňují pouze ve Studovně v Centrálním depozitáři Hostivař (
http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_cdh_studovna.htm), při jejich objednávání je nezbytné postupovat podle pokynů uvedených ve speciálních pravidlech (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_konzervacni_fondy.htm). http://www.bbc.co.uk/czech/specials/934_bbc_history/page2.shtml,http://www.bbc.co.uk/czech/specials/934_bbc_history/page3.shtml
Pouze dílčí vztah k československému vysílání BBC má článek:
* Raška, Francis D[ostál] : Rozhlasové vysílání BBC Wenzla Jaksche:
Zapomenutá kapitola česko-sudetoněmeckých vztahů v britském exilu za druhé světové války. Studia territorialia 3, 2001 [vyd. 2002], s. 189-204.
Zajímavé by pro Vás mohly být i projevy, které v československém vysílání BBC pronesli např. Prokop Drtina, František Langer nebo Jan Masaryk:
* DRTINA, Prokop. A nyní promluví Pavel Svatý- : londýnské rozhlasové epištoly z let 1940-1945. Praha : Vladimír Žikeš, 1945. 453 s.
* MASARYK, Jan. Volá Londýn. Praha : Práce, 1946. 311 s.
* LANGER, František. BBC Londýn. V Praze : Fr. Borový, 1947. 120 s.
Z názvu vaší práce předpokládáme, že jejím předmětem by měl být rozbor či charakteristika konkrétních relací. Důležité by tedy mohly být i informace obsažené v archivních dokumentech, v Archivu Ministerstva zahraničních věcí (
http://www.mzv.cz/jnp/cz/o_ministerstvu/archivy/archiv_mzv_jako_specializov
any_archiv.html) je uložena "Sbírka gramodesek" se záznamy vysílání BBC, v Archivu Českého rozhlasu (
http://www.rozhlas.cz/archivy/profil/) pak sbírka "BBC - Londýn" s materiály z vysílání v letech 1940-1945. Bohužel v popisu archivních fondů, který je dostupný v databázi Archivní fondy a sbírky v ČR (http://aplikace.mvcr.cz/vozidla/peva/index.php), není uvedeno, zda se archivní materiály vztahují k vysílání BBC obecně nebo pouze k vysílání československé sekce. Další možností je ještě obrátit se přímo na archiv BBC (http://www.bbc.co.uk/archive/).http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/1453014 a http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/1453015). Přístup k digitalizovanému textu je možný pouze v NK ČR. O československém vysílání BBC se mohly zmiňovat i československá poválečná periodika. Z tohoto období bohužel neexistuje článková bibliografie, k dispozici je pouze Retrospektivní článková bibliografie 1945-1953, která však byla zpracována v polovině 60.let 20.století (http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_retrospektiva1945_1952.htm),http://sigma.nkp.cz/cze/nkc)http://sigma.nkp.cz/cze/anl)http://www.nkp.cz/pages/page.php3?page=sluz_ccc_rejstriky.htm)http://biblio.hiu.cz)http://aleph18.lib.cas.cz/F/?func=file&file_name=find-b&local_base=USDC)
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.01.2010 18:48
Marek píše:
Neděle 12.04.2020 11:28
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, kde stáhnu TV seriál Bídníci z roku 2018-2019 s českým dabingem. Za případnou odpověď moc děkuji.
PSK - admin píše:
Úterý 14.04.2020 13:25
Dobrý den,
na podobné dotazy bohužel služba Ptejte se knihovny neodpovídá, jednali bychom v rozporu s ochranou autorských práv. Můžeme Vám však doporučit knihu k přečtení, která je v elektronické podobě volně dostupná v různých formátech ke stažení nebo čtení online v kolekci e-knih Městské knihovny v Praze:
Bídníci: díl I - https://search.mlp.cz/cz/titul/bidnici/4469962, díl II - https://search.mlp.cz/cz/titul/bidnici/4469963/
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu