Autorský arch - obrázky
Text dotazu
Hezky den,
Pro uvedeni poctu AA v knize bychom potrebovali poradit, zda se v ekonomicke ucebnici do autorskych archu pocitali tabulky, vzorce, grafy jako text, nebo jako ilustrace?
Odpověď
Dobrý den,
říjnové číslo časopisu Středník z roku 2006 věnované tvorbě skript uvádí tuto definici autorského archu (AA): "Autorský arch = 36000 znaků = 5600 až 6200 slov. Vychází z normostrany, původně to bylo 20 normostran. To bylo ovšem ještě v době, kdy se skripta psala na stroji, kdy se text vepisoval do předpřipravené mřížky, která odpovídala normostraně. Dnes v době počítačových textů vychází autorský arch na 10 až 12 stran textu. Obrázky se přepočítávají na počet znaků pomocí mřížky, což znamená, že autorský arch se rovná 2 300 cm2."
(Důležité pojmy. Středník : časopis studentské unie ČVUT. č.3, 2006, s. 17)
Podobnou definici naleznete i v knize Encyklopedie praktické žurnalistiky a Jak se dělá kniha.
Autorské smlouvy, které jsme nalezli na internetu, počítají grafy, obrázky a vzorce mezi ilustrace - obrázky. Autorský arch se u nich vypočítává dle plochy, kterou zaujímají. Jeden autorský arch je 2300 cm2. (Např. <http://web.fai.utb.cz/cs/docs/Smernice_07_07.pdf?PHPSESSID=a8a7f677da02b9725> http://web.fai.utb.cz/cs/docs/Smernice_07_07.pdf?PHPSESSID=a8a7f677da02b9725 <http://web.fai.utb.cz/cs/docs/Smernice_07_07.pdf?PHPSESSID=a8a7f677da02b9725a7ccb31c2330022> a7ccb31c2330022 )
U některých smluv nejsou do autorizačního archu zahrnuty tabulky apod. Viz. např.: http://web.fmk.utb.cz/cs/docs/pd200307.pdf <http://web.fmk.utb.cz/cs/docs/pd200307.pdf>  .
Důležité tedy je, jak je koncipována jednotlivá autorská smlouva.
Obecně ovšem patří grafy, vzorce, tabulky aj. mezi obrázky a autorský arch je propočítáván v cm2.
Zdroje:
Středník : časopis studentské unie ČVUT., č.3, 2006.
PISTORIUS, Vladimír. Jak se dělá kniha : příručka pro nakladatele. 2. vyd. Praha ; Litomyšl : Paseka, 2005. ISBN 80-7185-774-2 (váz.) OSVALDOVÁ, Barbora. Encyklopedie praktické žurnalistiky. 1. vyd. Praha : Libri, 1999. ISBN 80-85983-76-1 (či databáze KTD - Česká terminologická databáze knihovnictví a informační vědy: http://sigma.nkp.cz/F/ <http://sigma.nkp.cz/F/>  )
Obor
Knihovnictví, informatika, všeobecné, referenční literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
19.08.2008 10:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu