Antigelhof, Antýgl
Text dotazu
Vážení přátelé, prosím o informaci: kde by bylo možné najít cokoli - text - fotografie ... o místu na Šumavě, které se nazývá Antiegelhof - nejsem si jista, zda se jedná o statek tohoto názvu v Antýglu, či je to název celého Antýglu.
Odpověď
Dobrý den, název Antigelhof je německá podoba českého místopisného názvu Antýgl. Jedná se o: "Bývalý královský dvorec, který tvoří skupina roubených i zděných stavení. Tato rázovitá horská usedlost pochází z 18. století. Pod šindelovými střechami s charakteristickou zvoničkou, jsou ukázkou jednoho z typických šumavských samotových celků v jakých dříve Králováci bydleli.
Antýgl prvně připomínán r. 1500, patřil ke Královácké rychtě ve Stodůlkách.  Od roku 1523 sklárna, v 18.století výroba dutého skla a pateříků, zanikla v roce 1818. Své jméno dostala osada z dob založení sklárny, kdy tu stávala pec na tavení o jedné pánvi, německy "ein Tiegel", a proto český převzatý název Antýgl."
( STEINER, Josef. Šumava - Královský Hvozd, území svobodných Králováckých rychet I = Böhmerwald - Land der künischen Freibauern I. Klatovy : Echo, 2001. s.202 )
Ve výše zmíněné knize, ze které pochází uvedený text o Antýglu, jsou i dva dobové pohledy na Antýgl v roce 1920 a 1923.
Celá kapitola věnována Antýglu a Modravě je v knize: HOLÝ, Vladimír.
Královský hvozd na Šumavě před třicetiletou válkou. V Domažlicích : Nakladatelství Českého lesa, 2007. ISBN 978-80-86125-80-0. Text je doplněn o řadu dobových fotografií.
Několik  zmínek o dané oblasti naleznete také v rozsáhlé knize: Šumava : příroda, historie, život. 1.vyd. Praha : Baset, 2003. ISBN 80-7340-021-9 (váz.).
Dobové pohlednice jsou k dohledání například v publikacích:
KARPAŠ, Roman,.  Album starých pohlednic - Šumava = Album alter Ansichtskarten vom Böhmerwald und Bayerischen Wald. 1.vyd.  Liberec : RK,
2003. ISBN   80-903033-3-1 (váz.)
MARTIN, Miloslav,  Šumava na starých pohlednicích I. = Der Böhmerwald auf alten Ansichtskarten I..  4. vyd., V nakl. Prostor-design 1. Prachatice : Prostor-design, 2004. ISBN   80-903317-2-6 (soubor : váz.)
REICHARDT, Jan.  Stará Šumava : Pláně a Povydří = Der alte Böhmerwald : die Gefilde und das Widratal. [Praha : Honza Reichardt, 2004]. ISBN 80-239-9228-7
Informace o Antýglu naleznete také na internetových stránkách: např.:
http://www.retour.cz/mesta/srni/antygl.htm
http://www.sumavaregion.cz/index.php?s=51
http://www.revprirody.cz/data/0906/opakovani_antygl.htm
http://www.klatovy.net/fotogalerie/thumbnails.php?album=361
Obor
Geografie. Geologie. Vědy o zemi
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.01.2008 15:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu